Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 21. september 2024Meniny má Matúš
< sekcia Banskobystrický kraj

Spomienka na Zvoničku v Novej Bani sa uskutoční v náhradnom termíne

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk

Dôvodom sú predpovede intenzívnych zrážok.

Nová Baňa 11. septembra (TASR) - Okrúhle 150. výročie výstavby Zvoničky v Novej Bani si pripomenú spomienkovým podujatím. Konať sa bude v náhradnom termíne v piatok 27. septembra o 13.00 h. TASR o tom informovali organizátori podujatia s tým, že dôvodom sú predpovede intenzívnych zrážok. Podujatie sa malo pôvodne konať v piatok 13. septembra.

Vznik novobanskej Zvoničky, ktorá bola postavená v roku 1874, je spojený s pútnickým miestom Kohútovo nachádzajúcim sa v jej blízkosti. Zvony na tunajšej kaplnke mali slúžiť svojím zvukom až do mesta. Keďže ich však cez údolia nebolo počuť, rozhodli sa Novobančania pre výstavbu Zvoničky, ktorá bola postavená oproti na kalvárii.

Predsedníčka Základnej organizácie Jednoty dôchodcov Slovenska Nová Baňa Oľga Lauková uviedla, že k výročiu výstavby tejto kultúrno-historickej pamiatky bol vydaný bedeker História a súčasnosť Zvoničky, spracovaná výstava o histórii Zvoničky, ktorá je v jej interiéri na baneroch. V exteriéri Zvoničky je inštalovaná výstava žiakov Základnej umeleckej školy v Novej Bani s názvom Zvonička v mojich farbách.