Pečením muránskych buchiet sa podnikateľka zaoberá od minuloročnej Veľkej noci a v súčasnosti sa im venuje na plný úväzok.
Autor TASR
,aktualizované Zbojská 9. januára (TASR) – Tradícia pečenia muránskych buchiet, typickej pochúťky z regiónu pri Muránskej planine, zostáva zachovaná aj vďaka podnikateľke Terézii Falťanovej, ktorá minulý rok rozbehla ich prípravu v sedle Zbojská nad Tisovcom v okrese Rimavská Sobota. Ako uviedla pre TASR, jej cieľom bolo, aby táto regionálna pochúťka neupadla do zabudnutia.
„V podstate náhodou som sa stretla s majiteľom pôvodnej prevádzky v Muráni, kde sa buchty pripravovali. Povedala som mu, že ich budem od neho kupovať a predávať tu na Zbojskej. Z rôznych dôvodov však už v ich príprave nechcel pokračovať, preto som ho poprosila, aby mi poskytol receptúru,“ priblížila začiatky Falťanová.
Pečením muránskych buchiet sa zaoberá od minuloročnej Veľkej noci a v súčasnosti sa im venuje na plný úväzok. „Momentálne sme šiesti. Buchty dávajú prácu nielen mne ako živnostníčke, ale podarilo sa mi v tomto chudobnom regióne vytvoriť tri stále pracovné miesta a mám aj dvoch brigádnikov,“ povedala Falťanová s tým, že plánuje rozšírenie produkcie a bude potrebovať i nových ľudí.
Jedným zo špecifík muránskych buchiet je podľa nej dlhá príprava cesta. Tá zaberie štyri až päť hodín. „Okrem nadýchaného kysnutého cesta sú výnimočné aj svojou bohatou plnkou. Okrem tradičných slivkových, tvarohových, makových, orechových či čučoriedkových buchiet pripravujeme i višňové, jablkovo-škoricové či nutelové, alebo dokonca hubovo-syrové buchty. Máme aj špecialitu, buchty z cesta, do ktorého pridávame škvarky. Skúšali sme tiež slané varianty a na jar aj buchty s medvedím cesnakom a ovčím syrom,“ dodala podnikateľka s tým, že dokážu vytvoriť aj rôzne kombinácie podľa želania zákazníkov.
„V podstate náhodou som sa stretla s majiteľom pôvodnej prevádzky v Muráni, kde sa buchty pripravovali. Povedala som mu, že ich budem od neho kupovať a predávať tu na Zbojskej. Z rôznych dôvodov však už v ich príprave nechcel pokračovať, preto som ho poprosila, aby mi poskytol receptúru,“ priblížila začiatky Falťanová.
Pečením muránskych buchiet sa zaoberá od minuloročnej Veľkej noci a v súčasnosti sa im venuje na plný úväzok. „Momentálne sme šiesti. Buchty dávajú prácu nielen mne ako živnostníčke, ale podarilo sa mi v tomto chudobnom regióne vytvoriť tri stále pracovné miesta a mám aj dvoch brigádnikov,“ povedala Falťanová s tým, že plánuje rozšírenie produkcie a bude potrebovať i nových ľudí.
Jedným zo špecifík muránskych buchiet je podľa nej dlhá príprava cesta. Tá zaberie štyri až päť hodín. „Okrem nadýchaného kysnutého cesta sú výnimočné aj svojou bohatou plnkou. Okrem tradičných slivkových, tvarohových, makových, orechových či čučoriedkových buchiet pripravujeme i višňové, jablkovo-škoricové či nutelové, alebo dokonca hubovo-syrové buchty. Máme aj špecialitu, buchty z cesta, do ktorého pridávame škvarky. Skúšali sme tiež slané varianty a na jar aj buchty s medvedím cesnakom a ovčím syrom,“ dodala podnikateľka s tým, že dokážu vytvoriť aj rôzne kombinácie podľa želania zákazníkov.