Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 23. október 2024Meniny má Alojzia
< sekcia Banskobystrický kraj

V Lučenci sa začína revitalizácia Kubínyiho námestia

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Roman Hanc

Ukončenie prác je naplánované 31. decembra.

Lučenec 15. októbra (TASR) - Mesto Lučenec začalo s plánovanou revitalizáciou historického Kubínyiho námestia v centre mesta. Na projekt, ktorého cieľom je urobiť námestie atraktívnejšie pre obyvateľov i návštevníkov, samospráva získala dotáciu vo výške viac ako 93.000 eur. Ukončenie prác je naplánované 31. decembra. Radnica o tom informovala na svojej oficiálnej webovej stránke.

Revitalizácia námestia v centre mesta má priniesť atraktívnejší verejný priestor pre verejnosť, samospráva pri realizácii projektu dbá aj na environmentálny prístup. Cieľom je preto rozšíriť nespevnené plochy na úkor spevnených a zlepšiť schopnosť historického námestia vsakovať a akumulovať dažďovú vodu. "V priestore námestia pribudnú priepustné a čiastočne priepustné plochy z kamennej dlažby so širokými špárami, plochy z mlatu a najmä plochy zelene a vegetácie," priblížilo mesto.

Na Kubínyiho námestí v rámci projektu pribudne osvetlenie, vytvorené bude aj stanovište pre deti, mladých a širokú verejnosť, ktoré má byť pozvánkou do envirovzdelávacieho priestoru v mestských ovocných sadoch. Zachovaná ostane fontána i socha Ochrancov Novohradu, mesto v budúcnosti plánuje realizovať aj výsadbu trvalkového záhonu či osadenie nového mobiliára v podobe lavičiek.

Na realizáciu projektu samospráva získala regionálny príspevok vo výške viac ako 93.000 eur, stavenisko zhotoviteľovi odovzdala 10. októbra. "Všetkých obyvateľov prosíme o zhovievavosť a toleranciu počas stavebných prác," dodala radnica.