Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 8. september 2024Meniny má Miriama
< sekcia Banskobystrický kraj

V obci Korytárky pod Poľanou sa zišli fujaristi z celého Slovenska

Predposledná júlová sobota patrí v obci Korytárky v Detvianskom okrese fujare. Pod Poľanou sa zišli fanúšikovia folklóru a ľudových tradícií na 26. ročníku Celoslovenskej prehliadky fujerášov. Na snímke ujaristi na podujatí v Korytárkach 20. júla 2024. Foto: FOTO TASR - Silvia Tannhauserová

Podujatie vzniklo koncom 90. rokov uplynulého storočia na počesť nestora detvianskych fujaristov Jozefa Rybára.

Korytárky 20. júla (TASR) - Predposledná júlová sobota patrí v obci Korytárky v Detvianskom okrese fujare. Pod Poľanou sa zišli fanúšikovia folklóru a ľudových tradícií na 26. ročníku Celoslovenskej prehliadky fujerášov. TASR o tom informoval organizátor podujatia Roman Malatinec.

Uviedol, že podujatie bolo vždy venované hlavne komunite fujaristov, neskôr sa však z neho stal festival pre rodiny s deťmi komorného charakteru. "Je jedinečné na Slovensku, interpreti sa stretnú, rozprávajú sa a predpoludním mávame zasadnutie spolku fujaristov," spomenul s tým, že v sobotu sú v Korytárkach aj interpreti zo Srbska a Nemecka.

Vo večernom programe s názvom Vrchárska krása dostanú priestor folklórny súbor Partizán z Banskej Bystrice, fujaristi z Podpoľania a z regiónov Slovenska. Súčasťou prehliadky sú počas dňa tvorivé dielne pre deti i škola hry na fujaru. V kultúrnom dome v obci zas vystavili kabanice z Podpoľania. V nedeľu (21. 7.) predpoludním pokračuje program svätou omšou priamo v Kostole Panny Márie Karmelskej v Korytárkach.

Podujatie vzniklo koncom 90. rokov uplynulého storočia na počesť nestora detvianskych fujaristov Jozefa Rybára. Prehliadku organizujú folklórne občianske združenie Javorie, Spolok fujarášov a obec Korytárky.

Korytárky sú bohaté na tradičnú ľudovú kultúru, ktorú si dodnes zachovávajú ako svoje najvzácnejšie bohatstvo. Môžu sa pýšiť hudobníkmi a umelcami slovenského kultúrneho a verejného života, ktorí reprezentujú svoj rodný kraj. Okrem tejto akcie organizujú v septembri aj celoslovenskú prehliadku heligonkárov, ktorá je na počesť zosnulého rodáka Matúša Mittera.