Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Banskobystrický kraj

V Ostrej Lúke budú oslavy 200. výročia narodenia Adely Ostrolúckej

Ostrá Lúka, okres Zvolen, je miestom odpočinku jednej z nezabudnuteľných ženských postáv 19. storočia. Adela Ostrolúcka (1824 - 1853), priateľka Ľudovíta Štúra, ktorá ak by nezomrela príliš mladá, mohla výrazne ovplyvňovať vtedajšie národné povedomie Slovákov. Foto: TASR Jozef Poliak

Bude tam program pre deti a aj slávnostné služby Božie v evanjelickom kostole.

Ostrá Lúka 9. mája (TASR) - V Ostrej Lúke vo Zvolenskom okrese budú oslavy 200. výročia narodenia Adely Ostrolúckej. TASR o tom informoval starosta obce Juraj Jelok s tým, že podujatie sa uskutoční 18. mája a je určené pre celé rodiny. Dodal, že akcia sa začne predpoludním v areáli Komunitného centra pred kaštieľom.

Bude tam program pre deti a aj slávnostné služby Božie v evanjelickom kostole. "Tí, ktorí si pamätajú kaštieľ ešte ako ruinu, sa môžu pokochať pohľadom na jeho zrekonštruovanú podobu a navštíviť v ňom pamätnú izbu Adely Ostrolúckej," spomenul s tým, že sprístupnia aj neďalekú hrobku Ostrolúckych. Súčasťou budú stánky s občerstvením i tradičnými remeslami či tvorivé dielne pre deti.

Otvorenie podujatia bude popoludní na hrobke, kde si ľudia uctia pamiatku Adely Ostrolúckej. "Divadlo Jozefa Gregora Tajovského vo Zvolene, ktoré spolupracuje na programe, sprítomní jej rodinu v divadelnom výstupe na hrobke aj v hlavnom programe," podotkol starosta. Poznamenal, že Adelu Ostrolúcku predstavia ako vzácnu osobnosť, výnimočnú pre dejiny, a to nielen pre puto s Ľudovítom Štúrom. Počas hlavného programu popoludní vystúpia základné umelecké školy i folklórne súbory. Krajská knižnica Ľudovíta Štúra vo Zvolene tiež predstaví brožúru, ktorú vydali pri príležitosti jubilea.

Oslavy budú v rámci ďalšieho ročníka podujatia Jar Adely Ostrolúckej. "Tento rok sa bude konať v ešte slávnostnejšom duchu, pretože si pripomenieme jubilejné výročie narodenia tejto vzdelanej a múdrej osobnosti," objasnil s tým, že sa narodila v obci, kde je taktiež pochovaná.