Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 23. október 2024Meniny má Alojzia
< sekcia Banskobystrický kraj

V rámci cyklu Dotyky s vedou predstavia fyzika Branislava Sitára

Na archívnej snímke Branislav Sitár. Foto: TASR - Štefan Puškáš

Branislav Sitár je jadrový fyzik, bývalý viceprezident Európskej organizácie pre jadrový výskum CERN.

Banská Bystrica 20. októbra (TASR) - V rámci cyklu Dotyky s vedou ponúkne v októbri Štátna vedecká knižnica (ŠVK) v Banskej Bystrici stretnutie so slovenským jadrovým fyzikom Branislavom Sitárom. Podujatie sa uskutoční 23. októbra o 16.30 h v spoločenskej sále ŠVK a je prístupné pre širokú verejnosť. TASR o tom informovala PR manažérka knižnice Soňa Šóky.

Cieľom nového cyklu Dotyky s vedou je prezentovať významné a zaujímavé osobnosti slovenskej vedy a techniky. "O úspechoch slovenských vedcov, ale i o zastúpení a pozícii slovenskej vedy v zahraničnom výskumnom priestore je potrebné hovoriť a písať, preto knižnica verí, že ako kultúrna, informačná, zberateľská, vedecká a vzdelávacia inštitúcia bude mať na tom svoj podiel," uviedla Šóky.

Druhé stretnutie tohto cyklu predstaví Sitára ako významnú osobnosť slovenskej vedy v oblasti fyziky a rozprávať sa bude aj o "Prínose CERN-u pre svet a Slovensko".

Branislav Sitár je jadrový fyzik, bývalý viceprezident Európskej organizácie pre jadrový výskum CERN. Pôsobí ako profesor jadrovej fyziky na Fakulte matematiky, fyziky a informatiky Univerzity Komenského (UK) v Bratislave. Zaoberá sa jadrovou a subjadrovou fyzikou. Sitár je autorom a spoluautorom množstva publikácií a nositeľom viacerých ocenení.