Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 5. október 2024Meniny má Viera
< sekcia Bratislava

Envirorezort podporuje vznik Bratislavského dunajského parku

Na archívnej leteckej snímke pohľad na rieku Dunaj. Foto: TASR Jaroslav Novák

Metropolitný inštitút Bratislavy spoločne s odborníkmi z iniciatívy vzniku parku vypracoval urbanisticko-krajinársku štúdiu Bratislavského dunajského parku.

Bratislava 2. apríla (TASR) - Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR podporuje vznik Bratislavského dunajského parku. Projekt obnoví prírodné hodnoty brehov Dunaja, a tým prispeje aj k zvýšenej ochrane biodiverzity. Pre TASR to uviedlo tlačové oddelenie envirorezortu.

"MŽP chápe realizáciu Bratislavského dunajského parku ako príležitosť na revitalizáciu niektorých vhodných častí bočných ramien Dunaja,"
poukázalo tlačové oddelenie. Hľadá preto najvhodnejší spôsob, ako by sa mohli revitalizovať.

Jedným zo spôsobov je možnosť financovania z Plánu obnovy a odolnosti SR z časti revitalizácie vodných tokov. Tieto zámery podľa ministra životného prostredia Jána Budaja (OĽANO) využijú iniciatívu aktivistov aj bratislavského magistrátu.

Metropolitný inštitút Bratislavy spoločne s odborníkmi z iniciatívy vzniku parku vypracoval urbanisticko-krajinársku štúdiu Bratislavského dunajského parku. Spolu s odporúčanými opatreniami poskytnú štúdiu ako východiskový materiál všetkým, ktorí môžu riešenia realizovať. V roku 2020 sa Budaj prihlásil k idei založenia Bratislavského dunajského parku. S aktérmi iniciatívy vtedy podpísal memorandum o spolupráci.