Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 6. september 2024
< sekcia Bratislava

Na samite Paktu slobodných miest prijali Bratislavskú deklaráciu

Na snímke primátor Bratislavy Matúš Vallo (vľavo) počas tlačového vyhlásenia pri príležitosti návštevy európskych primátorov združených v rámci Paktu slobodných miest 27. mája 2024 v Bratislave. Foto: TASR - Jakub Kotian

Samit hostí tento rok mesto Bratislava a uskutočňuje sa v spojení s medzinárodnou konferenciou Start with Children, ktorá sa začala v utorok.

Bratislava 28. mája (TASR) - Na samite Paktu slobodných miest v Bratislave prijali v pondelok (27. 5.) takzvanú Bratislavskú deklaráciu. Tá pomenúva aktuálne hrozby pri rozvoji demokracie, ako sú napríklad populizmus, dezinformácie a nedôvera ľudí v inštitúcie. "Našou deklaráciou rezolútne odsudzujeme aj akékoľvek politicky motivované násilie voči jednotlivcom alebo skupinám osôb," priblížil primátor Bratislavy Matúš Vallo.

Samit hostí tento rok mesto Bratislava a uskutočňuje sa v spojení s medzinárodnou konferenciou Start with Children, ktorá sa začala v utorok. Vallo podotkol, že na konferencii bude diskutovať a vymieňať si svoje skúsenosti vyše 30 odborníkov z celého sveta o plánovaní udržateľných miest aj pre budúce generácie.

"Je pre mňa veľkou cťou hostiť tento rok samit Paktu práve v Bratislave. V čase, keď dôvera vo verejné inštitúcie a v politických predstaviteľov je dôležitejšia ako kedykoľvek predtým, keď čelíme nečakanému násiliu ako dôsledku polarizovanej spoločnosti, vnímam základnú ideu nášho Paktu ešte aktuálnejšie," ozrejmil bratislavský primátor.

Na snímke zľava viceprimátor Reykjavíku Daggur Eggertsson, primátor mesta Bratislava Matúš Vallo a Ankita Chachra, americká architektka a dizajnérka z mesta New York a riaditeľka pre klímu v organizácii Capita počas tlačovej konferencie na tému Vytvorenie medzinárodnej iniciatívy starostov v prospech budúcnosti detí, ktorá sa konala v rámci medzinárodnej konferencie Start with children v Bratislave v utorok 28. mája 2024.
Foto: TASR - Jakub Kotian


Pakt slobodných miest bol založený primátormi Bratislavy (Vallo), Budapešti (Gergely Karácsony), Prahy (Zdeněk Hřib) a Varšavy (Rafał Trzaskowski) v roku 2019. V súčasnosti je neformálnou alianciou primátorov viac ako 30 európskych miest.

Pakt úzko spolupracuje s ukrajinskými mestami, najmä s Kyjevom a ďalšími väčšími mestami. Začiatkom roka 2022 sa stal členom aj primátor Kyjeva Vitalij Kličko. Na bratislavskom samite sa stal novým členom Paktu aj primátor Charkova. Cieľom Paktu je najmä obrana demokracie pred populizmom, obhajoba miest na úrovni Európskej únie aj globálne a vzájomná pomoc pri skvalitňovaní života v mestách.