Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 8. september 2024Meniny má Miriama
< sekcia Bratislava

Pred Pradiarňou 1900 pribudnú dve nové diela Cievka a Last Splash

Na archívnej snímke exteriér Národnej kultúrnej pamiatky (NKP) Pradiareň 1900. Foto: TASR - Dano Veselský

Umelecké dielo Cievka pozostáva z troch nerezových cievok, každej vo výške približne päť metrov, ktoré reprezentujú príbehy žien z tamojšej cvernovej továrne.

Bratislava 18. júla (TASR) - Na námestí pred historickou budovou národnej kultúrnej pamiatky Pradiareň 1900 v Bratislave pribudnú dve nové umelecké diela, Cievka a Last Splash. Obe odrážajú históriu lokality. Hotové by mali byť začiatkom augusta, oficiálne odovzdané majú byť v septembri počas festivalu Symfónia umenia. Diela vzišli z architektonickej súťaže, ktorú vyhlásila spoločnosť YIT Slovakia stojaca za komplexom Zwirn.

Umelecké dielo Cievka pozostáva z troch nerezových cievok, každej vo výške približne päť metrov, ktoré reprezentujú príbehy žien z tamojšej cvernovej továrne. Ich vrcholy zdobia výtvarné prvky, ktoré podľa poveternostných podmienok rotujú okolo vlastnej osi a symbolizujú tak opakovanú a neraz monotónnu prácu žien v bývalej továrni. Poukázať tiež majú na premenlivosť a dočasnosť ručnej práce či nerovnováhu finančného aj spoločenského ohodnotenia žien.

"Sochy sa stanú súčasťou záhrad nového námestia a vzájomne ich prepoja. Naším cieľom je, aby medzi nimi prebiehala pohybová komunikácia. Obohatia tento priestor o príbeh minulosti. Dielo je rozvrhnuté tak, aby prerozprávalo cestu po pamäti robotníčok z továrne," vysvetľujú jeho autori.

Objekt Last Splash odkazuje na dávnu prítomnosť rieky, jej ekologické následky a krehkosť pretvárania krajiny. Vychádza zo záznamu "výšplechu" vody po narušení hladiny. Koncepcia a umiestnenie poukazuje na problematiku lokácie a jej technologicko-obslužnú vyťaženosť. Tvoria ho vertikálne a horizontálne opieskované nerezové lamely, ktoré opticky zľahčujú hmotu celého objektu s rozmermi sedem krát 13 metrov.

Diela sa vlani na jeseň umiestnili na prvých dvoch miestach v dvojkolovej architektonickej súťaži. Zapojili sa do nej takmer tri desiatky tímov. Ponúknuť mali vlastnú interpretáciu toho, čo územie okolo bývalej Bratislavskej cvernovej továrne reprezentuje.