Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. november 2024
< sekcia Bratislava

V bratislavskom Novom Meste by mal vzniknúť malý pivovar

Ilustračné foto Foto: TASR Milan Kapusta

Malý pivovar sa bude nachádzať v priemyselnej časti Bratislavy v existujúcom objekte na Magnetovej ulici 13.

Bratislava 21. augusta (TASR) – V bratislavskej mestskej časti Nové Mesto plánujú zriadiť malý pivovar. Mal by slúžiť na výrobu rozličných druhov piva, ktoré budú určené pre distribúciu do reštauračných prevádzok a pohostinských zariadení. Vyplýva to zo zámeru, ktorý spoločnosť Yvatrade Plus predložila na posúdenie vplyvov na životné prostredie (EIA).

Malý pivovar General sa bude nachádzať v priemyselnej časti Bratislavy v existujúcom objekte na Magnetovej ulici 13. „Pri realizácii navrhovaného zámeru sa účelne využije časť objektu priemyselnej haly a upraví sa priestor na zabudovanie technologického zariadenia pre varenie piva,“ uvádza investor v zámere.

Spoločnosť vysvetľuje, že pivo je kvasený, slabo alkoholický nápoj vyrábaný z obilného sladu, vody a chmeľu pomocou pivovarských kvasiniek. Pod pojmom malý pivovar možno rozumieť podnik s ročnou produkciou 500 až 2000 hektolitrov piva. Na Slovensku sa v súčasnosti prevádzkuje 45 malých pivovarov a ich počet narastá.

Investor ráta s produkciou piva v množstve 1320 hektolitrov za rok. Pivo sa bude distribuovať v KEG sudoch a vo fľaškách, PET a sklenených. „Vo výrobe sa počíta s horúcou prevádzkou, šrotovým hospodárstvom – systém na spracovanie sladu, studenou prevádzkou – kvasenie a zrenie v kónických fermentačných tankoch a distribúciou piva,“ opisuje.

S úpravou priestorov hodlá investor začať v septembri tohto roka a ukončiť by ju chcel v novembri. Predpokladaným termínom spustenia prevádzky je december 2017. Celkové náklady by mali dosiahnuť približne 250.000 eur.

Cieľom investície je prostredníctvom nákupu zariadení pre technológiu výroby piva zabezpečiť produkciu finálneho výrobku s dosiahnutím výrobného štandardu a jeho stabilitu zodpovedajúcu kvalite v zmysle potravinového kódexu. Pri navrhovanom technologickom vybavení a v navrhovaných podmienkach je predpoklad na dosiahnutie dobrej kvality piva,“ konštatuje spoločnosť s tým, že je rastúci dopyt po regionálnych pivách produkovaných malými pivovarmi.