Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 5. október 2024Meniny má Viera
< sekcia Bratislava

VIDEO: DUNAJ STÚPA: Očakáva sa vybreženie koryta Karloveského ramena

Na snímke vysoká hladina Dunaja pod hradom Devín 4. júna 2024 v bratislavskom Devíne. Foto: TASR - Pavel Neubauer

V Bratislave sa očakáva druhý stupeň povodňovej aktivity, v Devíne na hranici druhého stupňa.

Bratislava 4. júna (TASR) - V záplavovom území pod Devínskou cestou v Bratislave sa očakáva vybreženie koryta Karloveského ramena. Bratislavská mestská časť Devín je pri dosiahnutí prvého stupňa povodňovej aktivity pripravená vyhlásiť mimoriadnu situáciu s cieľom ľahšej koordinácie všetkých kľúčových zložiek. Na sociálnej sieti o tom informoval primátor hlavného mesta Matúš Vallo.




"Stav hladiny budú hliadky pravidelne kontrolovať, v prípade hroziaceho nebezpečenstva bude postup aktivít koordinovaný so záchrannými zložkami," uviedla na svojom webe mestská časť Devín. Tvrdí, že po kulminácii hladiny a následnom návrate rieky do jej koryta sú hasiči pripravení pomôcť s odčerpávaním vody zo stavieb. "Dezinfekčné prostriedky či iné nevyhnutné pomôcky budú poskytnuté na základe individuálnych žiadostí," doplnila.



Vallo priblížil, že v Bratislave sa očakáva druhý stupeň povodňovej aktivity, v Devíne na hranici druhého stupňa. V bratislavskej Devínskej Novej Vsi prognóza predpokladá kulmináciu hladiny Moravy v prvom stupni povodňovej aktivity spolu s Dunajom.

Preventívne opatrenia sa preto týkajú Tyršovho nábrežia, kde je od pondelka (3. 6.) uzatvorené dolné parkovisko. "Prognóza v súčasnosti predpovedá vybreženie Dunaja v spodnej časti nábrežia, preto zatvárame aj druhé parkovisko pri Mýtnom domčeku a v spolupráci s prevádzkovateľmi pripravujeme túto lokalitu v záplavovom území na vyliatie vody, v súlade s povodňovým plánom pre druhý stupeň," priblížil Vallo. Doplnil, že v okolí parkoviska pod hradom Devín osádza Slovenský vodohospodársky podnik dočasné protipovodňové zábrany.

"Mimo osídlených území už buď sú, alebo v blízkej dobe budú zaplavené rozsiahle prírodné územia, kde sa s vybrežením riek počas povodní ráta. V týchto lokalitách sa nachádzajú liahniská komárov," skonštatoval Vallo. Liahniská preto priebežne monitorujú a po vyliahnutí lariev komárov v nich bude mesto ihneď zasahovať s larvicídom BTI.

"Situácia sa v závislosti od počasia môže vyvíjať. O ďalších krokoch a opatreniach budeme informovať," dodal primátor hlavného mesta.

Minister životného prostredia Tomáš Taraba (nominant SNS) zvolal v utorok pre stúpajúcu hladinu Dunaja krízový štáb.

Na snímke pamätník Brána slobody na Devíne postupne zalieva voda z Dunaja 4. júna 2024 v Bratislave.
Foto: TASR - Miroslav Košírer


Viaceré oblasti v blízkosti Dunaja a Moravy sú preventívne uzavreté



Viaceré oblasti v blízkosti tokov Dunaja a Moravy v rámci Bratislavy sú preventívne zabezpečené proti vstupu osôb. Uzatvorené je napríklad Tyršovo nábrežie, Slovanské nábrežie pod hradom Devín, ako aj cyklotrasa pod Mostom Slobody v Devínskej Novej Vsi. Na sociálnej sieti o tom informuje bratislavská mestská polícia.

Policajti vyzvali verejnosť, aby sa týmto lokalitám z dôvodu bezpečnosti vyhla. Situácia je podľa mestskej polície aktuálne stabilizovaná a pod kontrolou.

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vyhlásil pre okres Bratislava výstrahu druhého stupňa pred povodňami. "Vzhľadom na vývoj hydrologickej situácie v nemeckom a rakúskom povodí Dunaja očakávame na slovenskom úseku Dunaja a v dolnej časti Moravy výrazný vzostup vodných hladín," píše na svojom webe SHMÚ. Očakáva prekročenie druhého stupňa povodňovej aktivity v stanici Bratislava-Dunaj a Devínska Nová Ves-Morava. Vývoj hydrologickej situácie priebežne aktualizuje.

Primátor hlavného mesta Bratislava Matúš Vallo v utorok popoludní informoval, že v záplavovom území pod Devínskou cestou v Bratislave sa očakáva vybreženie koryta Karloveského ramena. Dodal, že mestská časť Devín je pri dosiahnutí prvého stupňa povodňovej aktivity pripravená vyhlásiť mimoriadnu situáciu s cieľom ľahšej koordinácie všetkých kľúčových zložiek.


Dunaj pravdepodobne v Devíne dosiahne druhý stupeň povodňovej aktivity



Rieka Dunaj pravdepodobne dosiahne druhý stupeň povodňovej aktivity v bratislavskom Devíne. Informoval o tom Slovenský vodohospodársky podnik (SVP) po prijatí aktuálnych informácií z vodohospodárskych dispečingov a vodomerných staníc z nemeckého a rakúskeho úseku Dunaja k utorkovému ránu a aktualizácie údajov zo Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ).

"V súčasnosti preventívne zahradzujeme najnižší bod línie, a to pod devínskym bralom na parkovisku v Devíne s tým, že na tomto úseku zatiaľ nevyhlasujeme druhý stupeň povodňovej aktivity," uviedol hovorca SVP Marián Bocák. Podnik tiež komunikuje s mestskou časťou Devín o hliadkovaní aj v nočných hodinách, aby nedochádzalo k prípadnej nežiadúcej demontáži mobilného hradenia. Upozornil aj pracovníkov krízového riadenia, ktorí zabezpečia uzatvorenie cyklotrasy.

Stúpanie hladiny Dunaja je podľa SVP následkom intenzívnych zrážok na Slovensku, ale aj v posledných dňoch v Nemecku. Podobnú situáciu očakáva aj v najbližších hodinách. "Slovensko zdieľa údaje s rakúskou stranou, a tak 48 hodín vopred vieme vývoj hladiny vody, čo nám dáva dostatok času na realizovanie protipovodňových opatrení," podotkol Bocák.

SVP deklaruje, že situáciu monitoruje a v prípade potreby vie operatívne zasiahnuť, postaviť mobilné hradenia, a tak bezpečne previesť Dunaj cez zastavané územia. Podobná situácia bola aj počas vianočných sviatkov v minulom roku. Nejde o žiadny výnimočný stav, pripomenul hovorca SVP.

SHMÚ informoval, že v Bratislave bol v utorok ráno v súvislosti so stúpaním Dunaja prekročený prvý stupeň povodňovej aktivity. V stanici Devín namerali 618 centimetrov (cm), v Bratislave 668 cm. Vodný stav v stanici Devínska Nová Ves bol 483 cm. V platnosti je hydrologická výstraha prvého stupňa pre okresy Bratislava a Dunajská Streda pre tok Dunaj a dolný úsek rieky Moravy. Minister životného prostredia Tomáš Taraba (nominant SNS) zvolal pre stúpajúcu hladinu Dunaja krízový štáb.

V Bratislave bol ráno prekročený prvý stupeň povodňovej aktivity



V Bratislave bol v utorok ráno v súvislosti so stúpaním Dunaja prekročený prvý stupeň povodňovej aktivity. V stanici Devín namerali 618 centimetrov (cm), v Bratislave 668 cm. Vodný stav v stanici Devínska Nová Ves bol 483 cm. Informuje o tom Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na svojom webe.



"Aktuálne je v platnosti vydaná hydrologická výstraha prvého stupňa pre okres Bratislava a Dunajská Streda pre tok Dunaj a dolný úsek rieky Moravy vplyvom spätného vzdutia spôsobeného vysokou hladinou Dunaja," podotýka SHMÚ.

Na snímke vysoká hladina Dunaja pri obchodnom centre Eurovea 4. júna 2024 v Bratislave.
Foto: TASR - Pavel Neubauer


Počas utorka očakávajú meteorológovia výrazný vzostup v hornej časti slovenského úseku Dunaja, vzostup vodných hladín očakávajú aj v jeho dolnej časti i dolnej časti Moravy. Kulmináciu v stanici Devín, v Bratislave a Devínskej Novej Vsi predpokladajú vo štvrtok (6. 6.) ráno s prekročením stupňa povodňovej aktivity. V strednom a dolnom úseku Dunaja budú kulminácie pravdepodobne vo štvrtok vo večerných a nočných hodinách.

Za posledných 24 hodín sa vyskytli zrážky v nemeckom povodí Dunaja, prevažne v povodí rieky Inn (prítok Dunaja), s úhrnmi do 30 milimetrov (mm), ojedinele do 100 mm. V rakúskom povodí Dunaja sa vyskytli zrážky s úhrnmi od 20 do 40 mm, v dolnom Rakúsku do 70 mm. Spôsobilo to ďalší vzostup vodných hladín na Dunaji a jeho prítokoch.

V hornej časti slovenského úseku Dunaja a na dolnom úseku Moravy evidujú za posledných 24 hodín mierny vzostup, na dolnom úseku Dunaja je rovnako vzostup vodných hladín.