Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 23. október 2024Meniny má Alojzia
< sekcia Bratislava

V Bratislave počas Dňa čistenia odkvapov nazbierali až 300 kg odpadu

Inšpektor pamiatok čistí odkvapový systém na streche budovy počas Dňa čistenia odkvapov v Bratislave v sobotu 21. septembra 2024. Foto: TASR - Dano Veselský

Inšpektori podľa jeho slov identifikovali veľa porúch a poškodení v rámci striech, ktoré budú reportovať vlastníkom či správcom pamiatok.

Bratislava 21. septembra (TASR) - Inšpektori pamiatok počas sobotného Dňa čistenia odkvapov v Bratislave skontrolovali 40 pamiatok. Nazbierali približne 300 kilogramov odpadu a identifikovali viaceré poruchy a poškodenia, ktoré budú reportovať vlastníkom. TASR o tom informoval vedúci odboru preventívnej údržby pamiatok Pamiatkového úradu (PÚ) SR Branislav Rezník.

"Spolu sme spravili inšpekciu strešnej krytiny a vyčistili odkvapy na uličnej strane 40 pamiatok zapísaných v ústrednom zozname pamiatok - mestských palácov, meštianskych domov, Dómu svätého Martina, radnice, Primaciálneho paláca a iných pamiatok v centre Bratislavy," priblížil.

Inšpektori podľa jeho slov identifikovali veľa porúch a poškodení v rámci striech, ktoré budú reportovať vlastníkom či správcom pamiatok. "Tmelili sa drobné poruchy na zvodoch, oplechovaniach a iných miestach v rámci striech. Pomocou dronu sme obhliadli aj miesta, kam vysokozdvižné plošiny nedosiahli," doplnil Rezník.

Dodal, že v stánku na nádvorí Starej radnice tiež poskytli rady a odporúčania asi 25 vlastníkom a správcom budov pri problémoch, ktoré riešia na svojich pamiatkach.