Najväčší festival kvalitnej gastronómie na Slovensku Gurmán Fest bude tento rok na novom mieste, na Dostihovej dráhe v bratislavskej Petržalke, pre väčší komfort návštevníkov aj kuchárov.
Autor TASR
Bratislava 30. mája (TASR) - Na dostihovej dráhe v bratislavskom Ovsišti dnes napoludnie odštartoval festival milovníkov kvalitného jedla Gurmán Fest, prebiehať bude do 1. júna. Pre TASR to uviedla PR manažérka Veronika Jakubove.
Najväčší festival kvalitnej gastronómie na Slovensku Gurmán Fest bude tento rok na novom mieste, na Dostihovej dráhe v bratislavskej Petržalke, pre väčší komfort návštevníkov aj kuchárov. "Aj toho roku, tak ako v predošlých ročníkoch, sa na ňom predstavia najkvalitnejšie slovenské reštaurácie. Pripravený je atraktívny program s množstvom noviniek. Bratislava bude hostiť michelinovských šéfkuchárov a návštevníci ochutnajú jedlá TOP šéfkuchárov zo Slovenska, Česka, Francúzska, Nemecka, Talianska, Holandska, Srí Lanky, Thajska a Španielska," konštatovala.
Od dnešného dňa do nedeľného večera je pripravený bohatý program. Na hlavnom pódiu - Electrolux Divadlo šéfkuchárov budú už dnes od 14.00 h v priamom prenose variť najlepší šéfkuchári. O 18.00 h predvedie cukrársku šou popredná cukrárka a vydavateľka kníh o pečení Jožka Zaukolcová. "Nemali by ste si nechať ujsť Michala Konráda – šéfkuchára FOU ZOO, prémiovej reštaurácie roka 2012, ktorý sa predstaví o 19.00 h. V programe nebudú chýbať ani barmanská šou, škola varenia, či koncert," upozorňuje Jakubove.
Bohatý program na osobnosti gurmánskeho sveta
Sobotný program je mimoriadne bohatý na osobnosti gurmánskeho sveta. "Veľkú šou víťaza Gurmán Award 2007 Igora Čehyho z Modry zažijete od 13.00 h. Potom sa môžete v priamom prenose od 17.30 h pozrieť, ako varí Jaroslav Žídek, trojnásobný kuchár roka a držiteľ dvoch vidličiek, známy z televíznych programov Áno šéfe a Nebíčko v papuľke," uviedla Jakubove. "Ak vám bude málo, od 19.00 h sa predstaví Antonio Vacca – talian, ktorý varil v mnohých michelinových reštauráciách Európy s jeho Pop up kitchen show, ktorá je najnovším hitom v Londýne. Ak však máte chuť na niečo sladké, nenechajte si ujsť súťaž osobností a médií v pečení francúzskych palaciniek od 14.00 h. Zaujať môže aj barmanské vystúpenie majstra sveta Petra Pravotiaka," dodala.
V nedeľu podľa nej nebude chýbať tradičná Starostovská džemovačka s Korunným cukrom, súťaž starostov mestských častí Bratislavy o najchutnejší džem vlastnej výroby od 13.00 h.
Popoludnie spestrí aj veľká šou Marcela Ihnačáka, známeho šéfkuchára a propagátora dobrého varenia, ktorý bude mať po vystúpení autogramiádu. Variť na hlavnom pódiu bude v nedeľu aj Marián Filo z Chateau Čereňany. Z Ázie príde predstaviť tradičnú kuchyňu Yoshimi Usui, známa z vlastnej kuchárskej šou v Japonsku.
Program na štyroch pódiách
Počas šiesteho ročníka je pripravený program na štyroch pódiách. "Po minuloročnej premiére opakujeme aj mimoriadne obľúbený projekt, malé pódium pre 16 divákov La Patisserie, kde sa budú každý deň striedať tí najlepší cukrári a majstri dezertov z celého Slovenska. Dozviete sa z prvej ruky ako pracovať s čokoládou, ako upiecť pravú ťahanú štrúdľu či ozdobiť slávnostnú tortu," poznamenala Jakubove.
Tento rok organizátori pripravili aj Detský stan - Detičkovo, kde môžu deti aj ich rodičia prežiť atraktívny trojdňový Deň detí. "Po celý čas budú mať k dispozícii workshopy, tvorivé dielne Da Vinci, Detskú školu varenia, súťaže, Rauch detskú barmanskú školu miešaných nápojov a baviť ich bude aj smiešny šašo," dodala Jakubove.
V pondelok 2. júna bude v hoteli Sheraton odborný kongres Gastronomy Slovakia – prvá konferencia svojho druhu na Slovensku určený pre odborníkov z gastronómie, riaditeľov hotelov, majiteľov reštaurácií, kuchárov, someliérov, gastro novinárov, ale aj fanúšikov kvalitnej kuchyne. Vystúpia na ňom michelinoví šéfkuchári z Holandska, Francúzska, Anglicka, Španielska, ale tiež Jaroslav Žídek, Igor Čehy, či Michal Konrád.
Najväčší festival kvalitnej gastronómie na Slovensku Gurmán Fest bude tento rok na novom mieste, na Dostihovej dráhe v bratislavskej Petržalke, pre väčší komfort návštevníkov aj kuchárov. "Aj toho roku, tak ako v predošlých ročníkoch, sa na ňom predstavia najkvalitnejšie slovenské reštaurácie. Pripravený je atraktívny program s množstvom noviniek. Bratislava bude hostiť michelinovských šéfkuchárov a návštevníci ochutnajú jedlá TOP šéfkuchárov zo Slovenska, Česka, Francúzska, Nemecka, Talianska, Holandska, Srí Lanky, Thajska a Španielska," konštatovala.
Od dnešného dňa do nedeľného večera je pripravený bohatý program. Na hlavnom pódiu - Electrolux Divadlo šéfkuchárov budú už dnes od 14.00 h v priamom prenose variť najlepší šéfkuchári. O 18.00 h predvedie cukrársku šou popredná cukrárka a vydavateľka kníh o pečení Jožka Zaukolcová. "Nemali by ste si nechať ujsť Michala Konráda – šéfkuchára FOU ZOO, prémiovej reštaurácie roka 2012, ktorý sa predstaví o 19.00 h. V programe nebudú chýbať ani barmanská šou, škola varenia, či koncert," upozorňuje Jakubove.
Bohatý program na osobnosti gurmánskeho sveta
Sobotný program je mimoriadne bohatý na osobnosti gurmánskeho sveta. "Veľkú šou víťaza Gurmán Award 2007 Igora Čehyho z Modry zažijete od 13.00 h. Potom sa môžete v priamom prenose od 17.30 h pozrieť, ako varí Jaroslav Žídek, trojnásobný kuchár roka a držiteľ dvoch vidličiek, známy z televíznych programov Áno šéfe a Nebíčko v papuľke," uviedla Jakubove. "Ak vám bude málo, od 19.00 h sa predstaví Antonio Vacca – talian, ktorý varil v mnohých michelinových reštauráciách Európy s jeho Pop up kitchen show, ktorá je najnovším hitom v Londýne. Ak však máte chuť na niečo sladké, nenechajte si ujsť súťaž osobností a médií v pečení francúzskych palaciniek od 14.00 h. Zaujať môže aj barmanské vystúpenie majstra sveta Petra Pravotiaka," dodala.
V nedeľu podľa nej nebude chýbať tradičná Starostovská džemovačka s Korunným cukrom, súťaž starostov mestských častí Bratislavy o najchutnejší džem vlastnej výroby od 13.00 h.
Popoludnie spestrí aj veľká šou Marcela Ihnačáka, známeho šéfkuchára a propagátora dobrého varenia, ktorý bude mať po vystúpení autogramiádu. Variť na hlavnom pódiu bude v nedeľu aj Marián Filo z Chateau Čereňany. Z Ázie príde predstaviť tradičnú kuchyňu Yoshimi Usui, známa z vlastnej kuchárskej šou v Japonsku.
Program na štyroch pódiách
Počas šiesteho ročníka je pripravený program na štyroch pódiách. "Po minuloročnej premiére opakujeme aj mimoriadne obľúbený projekt, malé pódium pre 16 divákov La Patisserie, kde sa budú každý deň striedať tí najlepší cukrári a majstri dezertov z celého Slovenska. Dozviete sa z prvej ruky ako pracovať s čokoládou, ako upiecť pravú ťahanú štrúdľu či ozdobiť slávnostnú tortu," poznamenala Jakubove.
Tento rok organizátori pripravili aj Detský stan - Detičkovo, kde môžu deti aj ich rodičia prežiť atraktívny trojdňový Deň detí. "Po celý čas budú mať k dispozícii workshopy, tvorivé dielne Da Vinci, Detskú školu varenia, súťaže, Rauch detskú barmanskú školu miešaných nápojov a baviť ich bude aj smiešny šašo," dodala Jakubove.
V pondelok 2. júna bude v hoteli Sheraton odborný kongres Gastronomy Slovakia – prvá konferencia svojho druhu na Slovensku určený pre odborníkov z gastronómie, riaditeľov hotelov, majiteľov reštaurácií, kuchárov, someliérov, gastro novinárov, ale aj fanúšikov kvalitnej kuchyne. Vystúpia na ňom michelinoví šéfkuchári z Holandska, Francúzska, Anglicka, Španielska, ale tiež Jaroslav Žídek, Igor Čehy, či Michal Konrád.