Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Bratislavský kraj

Bratislavský kraj od začiatku roka evidujú 122 prípadov čierneho kašľa

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Oliver Ondráš

Čierny kašeľ je vysoko infekčné ochorenie postihujúce dýchacie cesty, ktoré sa prejavuje silnými záchvatmi kašľa. Patrí k najzávažnejším ochoreniam v detstve, vyskytuje sa však aj v neskoršom veku.

Bratislava 9. mája (TASR) - V Bratislavskom kraji nahlásili od začiatku roka do 5. mája 122 prípadov ochorenia na čierny kašeľ. Najviac prípadov nahlásili z Malaciek. Najvyššiu vekovo špecifickú chorobnosť zistili vo vekovej skupine osôb do jedného roka. Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Bratislave o tom informoval na sociálnej sieti.

"Z celkového počtu ochorení bolo 74 osôb riadne očkovaných, čiastočne zaočkovaných bolo 11 osôb, päť osôb bolo neočkovaných, tri osoby neboli očkované pre kontraindikáciu, 17 osôb bolo neočkovaných pre vek, štyri osoby očkovanie odmietli a v ôsmich prípadoch nebol stav zaočkovanosti zistený," priblížil úrad.

Čierny kašeľ je vysoko infekčné ochorenie postihujúce dýchacie cesty, ktoré sa prejavuje silnými záchvatmi kašľa. Patrí k najzávažnejším ochoreniam v detstve, vyskytuje sa však aj v neskoršom veku. Nákaza sa prenáša predovšetkým kvapôčkovou infekciou. Najúčinnejším prostriedkom v prevencii čierneho kašľa je očkovanie, pričom imunita u dospelých vekom klesá.