Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 10. október 2024Meniny má Slavomíra
< sekcia Bratislavský kraj

Depaul pod hviezdami má zvýšiť povedomie o témach ľudí bez domova

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk

Tento rok je témou hľadanie cesty domov.

Bratislava 26. septembra (TARS) - Nezisková organizácia Depaul Slovensko organizuje vo štvrtok podujatie Depaul pod hviezdami. Jeho cieľom je zvýšiť povedomie o témach bezdomovstva, predstaviť možné formy pomoci či dobrovoľníctva, a priblížiť verejnosti dôvody, prečo má pomoc ľuďom na ulici zmysel. TASR o tom informovala Dominika Uhlárová z organizácie. Podujatie sa koná v Letnej čitárni U červeného raka v Bratislave.

Tento rok je témou hľadanie cesty domov. "Viacerí klienti, ktorí sú zapojení do programu podujatia, dnes bývajú v dôstojnom domove, no súčasťou programu sú mnohí, ktorí sú zatiaľ na ceste k dostupnému bývaniu. Táto cesta býva kľukatá a náročná, a preto tu chceme byť pre nich každý deň a podporiť ich na tejto ceste prostredníctvom našich sociálnych služieb," priblížil riaditeľ Depaul Slovensko Jozef Kákoš. Doplnil, že okrem nedostupného bývania znižuje kvalitu života ľudí aj nedostupná zdravotná starostlivosť.

Program tvoria koncerty, odborná diskusia o (Ne)dostupnosti zdravotnej starostlivosti pre ľudí bez domova na Slovensku, workshop, Živá knižnica, umenie ľudí bez domova, virtuálna realita z prostredia nízkoprahovej nocľahárne aj výstava mapujúca začiatky organizácie v roku 2006.

Nezisková organizácia Depaul Slovensko poskytla od svojho vzniku už viac ako 1,1 milióna nocľahov a vydala cez jeden milión jedál. Každý rok sa obráti na jej sociálne služby takmer 2000 jednotlivcov, denne cez 350 ľudí. Medzi jej stále zariadenia patrí Nocľaháreň sv. Vincenta, Ošetrovňa sv. Alžbety, Útulok sv. Lujzy, Terénna služba blahoslavenej Rozálie či Integračný program bývania.