O histórii a rozvoji cukrovarníctva na Slovensku bude hovoriť kurátor výstavného projektu Múzeum cukru v KHB Miroslav Eliáš.
Autor TASR
Bratislava 7. mája (TASR) – Ako a prečo sme si na Slovensku zlikvidovali cukrovary, to sa možno dozvedieť na prednáške Cukroví baróni a ich odkaz.
Uskutoční sa v stredu 9. mája o 18. hodine v Kunsthalle Bratislava (KHB) ako sprievodná aktivita k výstave slovenskej umelkyne Ilony Németh Eastern Sugar. Tá ponúka komplexný pohľad na osud jedného segmentu potravinárskeho priemyslu – cukrovarov. Je to príbeh podnikov pôvodne štátnych a prosperujúcich, postupne privatizovaných, tunelovaných a dnes nenávratne zničených.
O histórii a rozvoji cukrovarníctva na Slovensku bude hovoriť kurátor výstavného projektu Múzeum cukru v KHB Miroslav Eliáš. Na prednáške s voľným vstupom prezradí, že od 19. storočia cukrovary ako jeden zo symbolov priemyselnej revolúcie a ich produkt "biele zlato" tvorili základ bohatstva buržoázie a šľachty.
Tiež o fungovaní cukrovarov v minulosti, aj o tom, čo nám po nich zostalo v podobe kultúrneho dedičstva a aký význam v rozvoji spoločnosti zastávali.
Eliáš je múzejník, historik a spisovateľ. Vyštudoval muzeológiu na Katedre ekomuzeológie Fakulty prírodných vied Univerzity Mateja Bela v Banskej Štiavnici a následne obhájil rigoróznu prácu na tému Environmentálny manažment múzejných zariadení.
Pôsobil ako kultúrny referent v Mestskom kultúrnom stredisku v rodných Šuranoch. Od roku 2007 je správcom tamojšieho Mestského múzea, ktoré spoluzaložil. Podieľal sa na založení Múzea rodu Forgách v Kaštieli Jelenec pri Nitre, kde je súčasne autorom a garantom stálej expozície.
Uskutoční sa v stredu 9. mája o 18. hodine v Kunsthalle Bratislava (KHB) ako sprievodná aktivita k výstave slovenskej umelkyne Ilony Németh Eastern Sugar. Tá ponúka komplexný pohľad na osud jedného segmentu potravinárskeho priemyslu – cukrovarov. Je to príbeh podnikov pôvodne štátnych a prosperujúcich, postupne privatizovaných, tunelovaných a dnes nenávratne zničených.
O histórii a rozvoji cukrovarníctva na Slovensku bude hovoriť kurátor výstavného projektu Múzeum cukru v KHB Miroslav Eliáš. Na prednáške s voľným vstupom prezradí, že od 19. storočia cukrovary ako jeden zo symbolov priemyselnej revolúcie a ich produkt "biele zlato" tvorili základ bohatstva buržoázie a šľachty.
Tiež o fungovaní cukrovarov v minulosti, aj o tom, čo nám po nich zostalo v podobe kultúrneho dedičstva a aký význam v rozvoji spoločnosti zastávali.
Eliáš je múzejník, historik a spisovateľ. Vyštudoval muzeológiu na Katedre ekomuzeológie Fakulty prírodných vied Univerzity Mateja Bela v Banskej Štiavnici a následne obhájil rigoróznu prácu na tému Environmentálny manažment múzejných zariadení.
Pôsobil ako kultúrny referent v Mestskom kultúrnom stredisku v rodných Šuranoch. Od roku 2007 je správcom tamojšieho Mestského múzea, ktoré spoluzaložil. Podieľal sa na založení Múzea rodu Forgách v Kaštieli Jelenec pri Nitre, kde je súčasne autorom a garantom stálej expozície.