Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 23. október 2024Meniny má Alojzia
< sekcia Bratislavský kraj

Pred výstavbou protihlukovej steny opravia kanalizáciu pri Lamači

Ilustračné foto Foto: TASR

Práce budú prebiehať počas pracovných dní i víkendov, ak to klimatické podmienky umožnia, aj počas večerných a nočných hodín.

Bratislava 21. októbra (TASR) - Na prelome októbra a novembra začne Národná diaľničná spoločnosť (NDS) opravovať diaľničnú kanalizáciu v strednom deliacom páse úseku diaľnice D2 medzi bratislavským Lamačom a tunelom Sitina. Oprava odvodňovacieho systému predchádza výstavbe protihlukovej steny v úseku, plynulosť dopravy má narušiť čo najmenej.

Investičný riaditeľ NDS Július Mihálik upozornil, že oprava kanalizácie je rovnako dôležitá ako samotná protihluková stena. "Funkčné odvádzanie vody z vozovky zásadným spôsobom zvyšuje bezpečnosť motoristov a znižuje riziko dopravných nehôd, špeciálne na takom vyťaženom úseku," zvýraznil.

Práce sú rozvrhnuté tak, aby mali na plynulosť dopravy čo najmenší dosah. Nezníži sa počet jazdných pruhov, dôjde len k ich zúženiu. Rýchly pruh bude mať dočasne 2,75 metra a pomalý 3,25 metra, maximálna povolená rýchlosť sa v danom úseku zníži na 80 km/h.

Osobitnú pozornosť bude mať úsek pri križovatke Lamač. "Predstavuje neuralgický dopravný bod v danej lokalite, preto kanalizáciu na tomto mieste komplexne opravíme prioritne," informoval Mihálik.

Práce budú prebiehať počas pracovných dní i víkendov, ak to klimatické podmienky umožnia, aj počas večerných a nočných hodín.

Zmluvu na výstavbu protihlukovej steny v Lamači podpísala NDS v lete 2023, cena za dielo je 21.869.039 eur bez DPH (26.242.846 eur s DPH). Zhotoviteľom je spoločnosť Doprastav. Vybudovať má mobilné protihlukové steny na oboch stranách diaľnice i v stredovom páse. Podľa pôvodného termínu mali dielo dokončiť a začať kolaudovať v auguste 2025, zdržanie oproti pôvodnému harmonogramu spôsobilo predĺženie v konaní o stavebnom povolení. V danom úseku sa uskutočnil nevyhnutný výrub, prekládky inžinierskych sietí i diagnostika diaľničnej kanalizácie.