Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 24. november 2024Meniny má Emília
< sekcia Bratislavský kraj

Nízke teploty prajú vinohradníkom, začal sa zber hrozna na ľadové víno

Ilustračné foto Foto: TASR/Henrich Mišovič

Ľadové víno je výnimočné tým, že voda, ktorá je obsiahnutá vo všetkých bobuliach hrozna ostáva v stave ľadu. Nedostáva sa do vytlačeného muštu šťavy, ktorá vyteká pri lisovaní ľadového vína.

Bratislava 4. januára (TASR) – Mrazivé počasie na Slovensku prišlo okrem prevádzkovateľov lyžiarskych stredísk vhod aj niektorým vinohradníkom a vinárom pod Malými Karpatmi. Vďaka nízkym teplotám, pod -7 stupňov Celzia, začali v týchto dňoch so zberom hrozna na špecifické ľadové víno. Dnes takýto zber napríklad od rána prebiehal v jednom z vinohradov v bratislavskej Rači, v hone Krivé.

Na ploche zhruba jedného hektára tu vyzbierali 40 ton hrozna, odrody frankovka modrá. "Z toho bude asi 400 litrov muštu," priblížil TASR agronóm Kamil Gajdošík zo spoločnosti Villa Vino Rača. Zber sa začal dnes ráno, pri teplote -9 stupňov Celzia. Pri takejto nízkej teplote sa v bobuliach hrozna oddelí cukor od vody. "Keby sa stalo, že sa nedosiahne potrebná teplota, cukor s vodou sa zmieša a tak by sme nedostali požadovanú cukornatosť," vysvetlil Gajdošík.

Z legislatívneho i fyzikálneho hľadiska je podľa vinohradníkov pre zber hrozna na ľadové víno ideálna teplota -7 stupňov Celzia. "Hrozno totiž obsahuje organické a minerálne látky. Voda v bobuliach teda zmrzne až pri -7 stupňoch. Čím je nižšia teplota, tým je to lepšie, pretože sa tam koncentruje cukor v šťave a vy potrebujete aj počas lisovania, aby tá voda bola zmrazená. Tak sa pri koncentrácii dostávame k vyšším hodnotám cukru," vysvetlil pre TASR výrobný riaditeľ Villa Vino Rača Richard Polkoráb.

Pri bežnom zbere hrozna je podľa jeho slov z kilogramu hrozna výlisnosť zhruba trištvrte litra muštu. "Pri ľadovom zbere je z kila hrozna iba jedno deci muštu. Je to preto vzácne," povedal Polkoráb. Na to, koľko hrozna sa na ľadové víno vyzbiera, má podľa jeho slov vplyv počasie, zdravotný stav hrozna či zver. "Je to špecifické, keď sú takéto podmienky a vydrží to hrozno vo vinohrade až do 4. januára," uviedol.

Predseda Modranského spolku vinohradníkov a vinárov – Vincúr Vincent Jakubec pre TASR uviedol, že v týchto dňoch začínajú niektorí so zberom hrozna pre ľadové víno aj v Modre. "Tým, ktorým sa podarilo hrozno uchovať," podotkol. Podľa jeho slov totiž vinohradníci evidujú veľké škody vo svojich vinohradoch spôsobené diviakmi, jeleňou či srnčou zverou. Taktiež aj inými škodcami.

"Ľadové víno je výnimočné tým, že voda, ktorá je obsiahnutá vo všetkých bobuliach hrozna ostáva v stave ľadu. Nedostáva sa do vytlačeného muštu šťavy, ktorá vyteká pri lisovaní ľadového vína. Dá sa povedať, že je to len čistá cukornatá šťava pochádzajúca z bobuli hrozna bez vody. Tým je výnimočné a jedinečné," vysvetlil Jakubec.

Člen Združenia pezinských vinohradníkov a vinárov Gabriel Guštafík pre TASR povedal, že nevie o nikom, kto by si tento rok v Pezinku ponechal hrozno na ľadové víno. "Jeseň bola dosť teplá a tie hrozná začali podliehať skaze, začali hniť. Taktiež je tu dosť vypuklý problém so zverou," priblížil Guštafík. Ani jeden z najväčších pezinských vinohradníkov Milan Pavelka tento rok nebude robiť ľadové víno. Ako povedal pre TASR, je to pre daniele a diviaky, ktoré skonzumovali všetky zachované hrozná v jeho vinohrade.