Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 8. september 2024Meniny má Miriama
< sekcia Bratislavský kraj

ŠTS sa opätovne zaoberá prípadom Mariána M., obžalovaného z extrémizmu

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Martin Baumann

Dozorujúci prokurátor Martin Nociar poukázal na to, že vo svojom odvolaní namietal zmenenú právnu kvalifikáciu, ako aj jednu časť oslobodzujúcej časti rozsudku.

Pezinok 9. júla (TASR) - Špecializovaný trestný súd (ŠTS) sa opätovne zaoberá prípadom Mariána M., obžalovaného z pokračovacieho zločinu rozširovania extrémistického materiálu. Pôvodne mu prvostupňový súd uložil trest odňatia slobody na šesť rokov. Obžalovaný aj prokurátor podali proti tomuto rozhodnutiu odvolanie. Najvyšší súd SR pôvodné rozhodnutie zrušil a uložil ŠTS doplniť a vykonať dokazovanie.

Dozorujúci prokurátor Martin Nociar poukázal na to, že vo svojom odvolaní namietal zmenenú právnu kvalifikáciu, ako aj jednu časť oslobodzujúcej časti rozsudku. Zároveň potvrdil, že bude potrebné doplniť znalecké dokazovanie a vykonať listinné dôkazy.

Obhajca obžalovaného Martin Burian poznamenal, že sa v plnom rozsahu stotožňuje s rozhodnutím Najvyššieho súdu. Poukázal aj na to, že odvolací súd vo svojom uznesení vytkol najmä to, že nebolo relevantným spôsobom preukázané, že vyjadrenia na sociálnych sieťach, ktoré obžalovaný popieral, by aj skutočne písal. "On sa priznal k napísaniu mnohých vyjadrení na sociálnych sieťach, ale súčasne mnohé poprel, ktoré jednoducho nepísal," doplnil.

Samosudca ŠTS v januári uznal Mariána M. za vinného zo spáchania 43 skutkov, ktoré sa týkali najmä extrémistických trestných činov, za ktoré dostal šesťročný trest väzenia. Najvyšší súd však tento rozsudok neskôr zrušil a prípad vrátil naspäť na ŠTS.

Trestných činov sa mal Marián M. podľa obžaloby dopustiť v rokoch 2017 až 2021. Zadržali ho v januári 2022.