Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 23. október 2024Meniny má Alojzia
< sekcia Ekonomika

Byť živnostníkom na Slovensku je hazard, tvrdí šéf SNS Danko

Andrej Danko Foto: TASR/Miroslav Košírer

Podľa SNS by bol riešením návrat k rovnej dani, zníženie odvodového zaťaženia, zrušenie odvodov v prípadoch dohôd o pracovnej činnosti a dohôd o vykonaní práce či zrušenie daňových licencií.

Bratislava 25. júna (TASR) - Pre daňové licencie zaniklo 9000 firiem a minulý rok bolo založených najmenej nových firiem za ostatných šesť rokov. Pre TASR to uviedol predseda SNS Andrej Danko, podľa ktorého sa podnikateľské prostredie na Slovensku nezlepšuje.

"Neustále zvyšovanie finančného zaťaženia živnostníkov a malých podnikateľov nejde priamo úmerne s adekvátnym zlepšovaním podmienok na podnikanie, práve naopak," tvrdí. "Narastajúca byrokracia, zvyšovanie povinných súm odvodov, zvyšovanie poplatkov v systéme ochrany zdravia, iné poplatky štátu, daňové licencie, problémy s vymožiteľnosťou práva, ale aj neustále sa meniaca a nejednoznačná legislatíva spôsobujú, že byť živnostníkom je na Slovensku trest a hazard," dodáva Danko.

Opatrenia, ktoré sú prijímané na podporu živnostenského stavu a zlepšovanie podnikateľského prostredia, podľa neho živnostníkov skôr likvidujú.

"Stávajú sa obeťou experimentov pri narýchlo prijatých zákonoch. Podnikatelia veľmi zle hodnotia zrozumiteľnosť, použiteľnosť a stálosť právnych predpisov, nejednoznačnosť zákonov a na to nadväzujúca právna neistota. Preto živnostníci alebo malí podnikatelia namiesto toho, aby sa venovali svojej činnosti, musia neustále študovať nové predpisy a novely zákonov," tvrdí Danko s tým, že nie každý si môže dovoliť zaplatiť na to odborníka.

Za veľký problém podľa neho podnikatelia považujú aj uplatňovanie princípu rovnosti pred zákonom. "Slovenská ekonomika, to nie sú len veľké spoločnosti, zahraniční investori či finančné skupiny. V každej vyspelej konkurenčnej ekonomike tvoria malí a strední podnikatelia významnú časť hospodárstva," upozorňuje predseda SNS. "Živnostníci, malí a strední podnikatelia však pociťujú, že sú na okraji záujmu a vnímajú rozdielny prístup kompetentných. Vláda uprednostňuje podpory veľkých investícií, ale plošné zlepšovanie podnikateľského prostredia absentuje," dodáva.

Podľa SNS by bol riešením návrat k rovnej dani, zníženie odvodového zaťaženia, zrušenie odvodov v prípadoch dohôd o pracovnej činnosti a dohôd o vykonaní práce, zrušenie daňových licencií a v neposlednom rade stabilná a často sa nemeniaca legislatíva.