Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 23. október 2024Meniny má Alojzia
< sekcia Ekonomika

SNS: Dlhopisy nesmú slúžiť len na prejedanie, tvrdí Andrej Danko

Predseda Slovenskej národnej strany Andrej Danko Foto: TASR/Pavol Ďurčo

SNS trvá na splatení starých nevýhodných dlhov novými za podmienok striktnej kontroly, aby nedošlo k prejedaniu týchto zdrojov.

Bratislava 22. januára (TASR) - Slovenská národná strana (SNS) vyzýva vládu, aby pôžičky, ktoré naberá každoročne v januári, boli účelne a efektívne vynakladané. SNS trvá na splatení starých nevýhodných dlhov novými za podmienok striktnej kontroly, aby nedošlo k prejedaniu týchto zdrojov. Alternatívne by ich mala použiť na investičné projekty so strategickým významom, napríklad na opätovnú kúpu 66 percent Slovenských elektrární (SE) od talianskeho Enelu.

Ako uviedol predseda národniarov Andrej Danko, SNS teší, že Slovensko opäť dokázalo emitovať dvanásťročné dlhopisy za historicky najnižší úrok vo výške 1,5 miliardy eur, ako aj to, čo potvrdil premiér, že záujem bol o dlhopisy vo výške 5,5 miliárd. "SNS však protestuje proti tomu, aby sa takto požičiavané peniaze prejedli v štátnej správe, kde sa dá dlh znižovať aj šetrením pri réžii a znižovaním výdavkových položiek," zdôraznil Danko.

Pripomenul tiež, že historicky nízky úrok nie je iba zásluhou vlády SR. Dôvodom je podľa neho najmä celkový pokles úrokových mier v EÚ, kde SR priamo profituje z tohto trendu. "Aktuálne krátkodobé úrokové sadzby v eurozóne dosahujú záporné hodnoty, čo je dôsledok nízkeho hospodárskeho rastu, čiže zhoršujúcej sa ekonomickej situácie," vysvetlil.

Potrebu znižovania štátneho dlhu Danko nespochybňuje, no pripomína aj to, že je potrebné vrátiť do rúk štátu všetky strategické spoločnosti, ktoré sa "nerozmyslene prepustili zahraničným vlastníkom alebo finančným skupinám". "Štát nemôže fungovať ako silný, pokiaľ nemá v rukách strategické energetické podniky, čo mu zaručuje energetickú bezpečnosť a generuje zisky, ktoré sa môžu použiť na rozvoj spoločnosti," skonštatoval Danko.

SNS preto vyzýva vládu, aby zisk z emisie dlhopisov použila aj na spätné odkúpenie akcií Slovenských elektrární, argumentujúc pritom, že vlastníctvo SE je strategická a politická vec, ktorú je ťažké vyčísliť. "Pokiaľ vláda tvrdí, že peniaze na odkúpenie nemá, nie je to celkom pravda," uviedol predseda SNS. "Chváliť sa, že máme lacnú pôžičku a použiť ju na krytie márnotratnosti štátnej správy, namiesto ich investovania do spätného odkúpenia akcií strategického podniku, je nezodpovedné," uzavrel Danko.