Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Ekonomika

A. Novak: Svetový trh s ropou zostane vďaka opatreniam OPEC+ vyrovnaný

Na snímke prečerpávacia stanica na ropu. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Aliancia OPEC+, ktorá združuje Organizáciu krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) a jej spojencov na čele s Ruskom, zaviedla od konca roka 2022 sériu obmedzení ťažby s cieľom podporiť ceny ropy.

Moskva 15. júla (TASR) - Svetový trh s ropou zostane vďaka politike zoskupenia OPEC+ v druhej polovici roka vyrovnaný, vyhlásil v pondelok ruský vicepremiér Alexander Novak. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Aliancia OPEC+, ktorá združuje Organizáciu krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) a jej spojencov na čele s Ruskom, zaviedla od konca roka 2022 sériu obmedzení ťažby s cieľom podporiť ceny ropy. Skupina sa začiatkom júna dohodla na predĺžení poslednej redukcie v objeme 2,2 milióna barelov (1 barel = 159 litrov) denne do konca septembra a na jej postupnom ukončení od októbra.

Úrad pre energetické informácie (EIA) v USA minulý týždeň uviedol, že svetový dopyt po rope bude v druhej polovici roka 2024 pravdepodobne prevyšovať ťažbu o približne 750.000 barelov denne v dôsledku nižšej produkcie OPEC+.

V odpovedi na otázku o vývoji na trhu s ropou od jesene, keď OPEC+ začne uvoľňovať časť svojich produkčných škrtov, Novak povedal: "Trh bude vďaka našim opatreniam vždy vyvážený."