Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 29. jún 2024Meniny má Peter a Pavol
< sekcia Ekonomika

Agentúra Fitch zlepšila prognózu rastu poľskej ekonomiky

Ilustračno foto Foto: TASR/AP Photo

Prognózu tohoročného rastu spoločnosť zvýšila na 2,8 % zo skôr odhadovaných 2,2 %.

Varšava 18. júna (TASR) - Ratingová agentúra Fitch zlepšila svoju prognózu vývoja poľskej ekonomiky. K revízii smerom nahor prispel silný začiatok roka 2024, oznámila agentúra v utorok. TASR o tom informuje na základe správy agentúry PAP.

Prognózu tohoročného rastu spoločnosť zvýšila na 2,8 % zo skôr odhadovaných 2,2 %. V roku 2025 očakáva posilnenie výkonu hospodárstva o 4,3 % namiesto predtým uvádzaných 3,2 %. Dvojciferný rast nominálnych miezd, výrazný pokles celkovej inflácie a zvýšenie sociálnych dávok podporujú výdavky domácností, uviedla agentúra Fitch. Zvýšenie vojenských výdavkov očakávané v tomto roku a intenzívnejšie čerpanie eurofondov v rámci nového finančného rámca na roky 2021 až 2027 by mali zase podporiť celkové verejné investície.

Vzhľadom na prognózu silnejšieho rastu v roku 2024 a očakávané zvýšenie inflácie agentúra Fitch predpokladá, že poľská centrálna banka pravdepodobne ponechá hlavnú úrokovú sadzbu na úrovni 5,75 % až do konca tohto roka a v roku 2025 ju zníži celkovo o 100 bázických bodov.