Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 16. september 2024Meniny má Ľudmila
< sekcia Ekonomika

Agentúra upozorňuje na podvody týkajúce sa sprostredkovania práce

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Ak má uchádzač o prácu podozrenie, že poskytol svoje osobné údaje možným podvodníkom, mal by si okamžite zablokovať platobnú kartu, informovať svoju banku a obrátiť sa na políciu SR.

Bratislava 15. júla (TASR) - Na Slovensku bol v posledných dňoch zaznamenaný možný kybernetický útok v mene personálnych sprostredkovateľských agentúr. Spoločnosť Grafton upozornila na falošné e-maily a SMS zamerané na získanie citlivých údajov klientov týchto firiem. Dodala, že za sprostredkovanie práce a brigády na Slovensku a v zahraničí od záujemcov nikdy nevyžaduje poplatky ani čísla bankových účtov a kariet.

"Za sprostredkovanie práce sa nikdy neplatí. Preto odporúčam, aby si každý pri hľadaní práce overil webovú stránku personálnej agentúry, kontaktné údaje a podobne. Každá sprostredkovateľská spoločnosť tiež musí mať platné povolenie od ústredia práce, ktoré je možné overiť na stránke www.upsvar.sk," informovala marketingová riaditeľka Grafton Jitka Kouba.

Podvodníci pravdepodobne získavajú kontaktné údaje klientov zo sociálnych sietí a falošných inzerátov. Následne oslovia uchádzačov o zamestnanie v mene personálnych agentúr, pričom napodobňujú komunikáciu s HR oddelením, priblížil Grafton. "Personálna agentúra potrebuje základné údaje ako meno, priezvisko či adresu. Rozhodne však nebude žiadať číslo občianskeho preukazu, pasu, číslo účtu alebo akékoľvek heslá," špecifikovala Kouba.

Ak má uchádzač o prácu podozrenie, že poskytol svoje osobné údaje možným podvodníkom, mal by si okamžite zablokovať platobnú kartu, informovať svoju banku a obrátiť sa na políciu SR. V prípade pochybností o legitímnosti e-mailovej a telefonickej komunikácie odporúča Grafton overiť si informácie priamo v ich agentúre.