Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 29. jún 2024Meniny má Peter a Pavol
< sekcia Ekonomika

EK nesúhlasí s rozhodnutím S&P, ktorá EÚ znížila rating

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo/Henny Ray Abrams

Agentúry Standard & Poor's (S&P) znížila dlhodobý rating EÚ z najvyššej známky AAA o jeden stupeň na AA+.

Londýn/Brusel 20. decembra (TASR) - Úverový rating Európskej únie (EÚ) by sa mal určovať podľa jej vlastných hodnôt, keďže fungovanie bloku, vrátane jeho rozpočtu, je postavené na špecifických zmluvách. Uviedla to dnes Európska komisia (EK) v reakcii na rozhodnutie agentúry Standard & Poor's (S&P), ktorá znížila dlhodobý rating EÚ z najvyššej známky AAA o jeden stupeň na AA+. Informovala o tom agentúra RTTNews.

S&P to odôvodnila znížením celkovej dôveryhodnosti členských štátov v dôsledku hádok o rozpočet EÚ a tiež predchádzajúcim znížením ratingu viacerých veľkých krajín vrátane Francúzska, Talianska a Španielska. Agentúra pripomína, že rokovania o rozpočte sprevádzajú hádky a podpora únie v niektorých štátoch klesá rovnako ako súdržnosť členov bloku. Domnieva sa, že niektoré štáty by sa mohli dožadovať zmien vo výške príspevku do rozpočtu EÚ a odmietnuť doterajší systém, ktorý sa odvíja od pomerného základu.

Agentúra tiež potvrdila rating krátkodobých záväzkov EÚ na úrovni A-1+. Výhľad ratingov je stabilný. "Zníženie ratingu odráža naše presvedčenie, že celková úverová bonita 28 štátov EÚ sa oslabila," uvádza vo svojej dnešnej správe S&P.

"Komisia nesúhlasí s tvrdením S&P, že záväzky členských štátov voči rozpočtu EÚ sú v prípade záťažového scenára sporné," vyhlásil eurokomisár pre hospodárske a menové záležitosti Olli Rehn.

Zdôraznil, že všetky členské štáty a vždy, teda aj počas finančnej krízy, uhradili svoje príspevky do úniového rozpočtu v plnej miere a načas.