Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 29. jún 2024Meniny má Peter a Pavol
< sekcia Ekonomika

Agrárna komora Slovenska žiada premiéra Fica o pomoc

Helena Patasiová Foto: TASR/Henrich Mišovič

Európsky parlament podporil krátenie tohtoročných priamych platieb poľnohospodárom o zhruba 17 miliónov eur.

Dunajská Streda 22. júna (TASR) - Agrárna komora Slovenska (AKS) žiada premiéra o pomoc. Jej predsedníctvo sa obrátilo listom na Roberta Fica a upozornilo ho na problémy slovenského poľnohospodárstva. TASR informovala predsedníčka komory Helena Patasiová.

"Na spoločnom trhu z fondov Európskej únie Slovenská republika má šieste najnižšie priame platby, 206 eur/ha," konštatovala Patasiová s tým, že v roku 2012 v rámci modulácií krátenia priamych podpôr na úrovni štyroch percent z celkového počtu žiadateľov nad 24 hektárov boli postihnutí všetci žiadatelia, hlavne podnikatelia v živočíšnej a špeciálnej rastlinnej výrobe.

Podľa jej ďalších slov Európsky parlament podporil krátenie tohtoročných priamych platieb poľnohospodárom o ďalších 4,2 %, zhruba o 17 miliónov eur. Toto rozhodnutie bezprostredne ohrozilo zamestnanosť na vidieku. "Reálne sa to dotkne takmer každého, kto ešte v poľnohospodárskej prvovýrobe na Slovensku produkuje a usiluje sa aspoň minimálne zvýšiť už i tak alarmujúci nízky podiel slovenských výrobkov na našom trhu," vysvetlila.

"Na úrovni Slovenska máte možnosť do tohto procesu zasiahnuť jedine len vy, pán premiér, a to cez Európsku radu, alebo minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka cez Radu ministrov, alebo minister zahraničných vecí cez stále zastúpenie na Slovensku," stojí v liste adresovanom premiérovi.

Patasiová dodala, že v mene členov AKS zastupujúcich 7500 pracovníkov, ktorí sú zamestnaní v agrárnych podnikoch, predstavenstvo žiada, aby Fico osobným postojom ešte do konca júna, kedy majú orgány Európskej únie o veci definitívne rozhodnúť, nekompromisne využil všetky možnosti na záchranu spoločných záujmov. "V opačnom prípade budeme onedlho riešiť otázku, či vôbec ešte nejaká poľnohospodárska výroba ostane na Slovensku," zdôraznila.