Navrhujú vytvorenie účinných mechanizmov na podporu zvyšovania podielu slovenských výrobkov na pultoch.
Autor TASR
Bratislava 24. júna (TASR) – Pekári, cukrári a cestovinári vyzývajú vládu a poslancov Národnej rady SR na bezodkladné prijatie opatrení na zamedzenie kolapsu pekárskeho odvetvia. Uviedol to Milan Lapšanský, predseda predstavenstva Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov (SZPCC). Otvorenú výzvu vedeniu štátu schválili podľa neho členovia SZPCC na valnom zhromaždení 23. júna.
"Aktuálne hroziacemu kolapsu nášho odvetvia bolo možné zabrániť, ak by mali slovenskí potravinári adekvátneho a odborného partnera. Pekárska verejnosť je však svedkom cielených opatrení na podporu ekonomicky najsilnejších subjektov na trhu (obchodné reťazce) a, naopak, úplnej ignorácie podpory slovenských výrobcov potravín," uvádzajú podľa Lapšanského členovia SZPCC v otvorenej výzve vláde a poslancom. Reagujú tak na aktuálnu situáciu, ktorá smeruje ku krachu pekární v regiónoch. Napriek tomu, že pekárne sú subjektami kritickej infraštruktúry, štátu hrozí, že v regiónoch Slovenska stratia spotrebitelia možnosť kúpiť si čerstvý chlieb.
Pekári, cukrári a cestovinári vyzývajú vládu na opätovné zaradenie témy potravinovej sebestačnosti SR a potravinovej bezpečnosti medzi zásadné priority vlády Eduarda Hegera (OĽANO). Navrhujú vytvorenie účinných mechanizmov na podporu zvyšovania podielu slovenských výrobkov na pultoch a žiadajú prijatie opatrení smerujúcich k posilneniu postavenia slovenských výrobcov potravín v potravinovom reťazci.
Zástupcovia sektora, ktorý zamestnáva viac ako tretinu pracovníkov slovenského potravinárstva, taktiež vyzývajú na zastavenie prijímania legislatívnych opatrení oslabujúcich postavenie a podnikanie slovenských výrobcov potravín. Za nevyhnutné považujú prijatie opatrení na podporu umiestnenia slovenských potravín na pultoch obchodov a na zvýšenie konkurencieschopnosti slovenských potravín.
Požadujú aj prijatie dočasných legislatívnych opatrení na zamedzenie nekontrolovateľného rastu výrobných nákladov pekárov, cukrárov a cestovinárov s cieľom záchrany a udržania podnikania a pracovných miest i zaradenie podpory udržateľnosti podnikania v potravinárskej výrobe medzi zásadné priority vlády SR.
Ako podčiarkol Lapšanský, na valnom zhromaždení sa zhodli, že "je nevyhnutné, aby došlo k okamžitému zastaveniu cielených snáh o likvidáciu pekárskeho odvetvia. Potrebné je nahradenie neodborných politických nominácií skutočnými odborníkmi na kľúčových postoch Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR a bezobsažnú marketingovú propagandu nahradiť reálnymi činmi, zameranými na podporu zachovania potravinárskej výroby na Slovensku".
SZPCC združuje výrobcov z celého Slovenska. Má takmer 500 členov od SZČO až po veľké pekárne vo všetkých regiónoch Slovenska. Členovia zväzu zamestnávajú viac ako 12.000 pracovníkov.
"Aktuálne hroziacemu kolapsu nášho odvetvia bolo možné zabrániť, ak by mali slovenskí potravinári adekvátneho a odborného partnera. Pekárska verejnosť je však svedkom cielených opatrení na podporu ekonomicky najsilnejších subjektov na trhu (obchodné reťazce) a, naopak, úplnej ignorácie podpory slovenských výrobcov potravín," uvádzajú podľa Lapšanského členovia SZPCC v otvorenej výzve vláde a poslancom. Reagujú tak na aktuálnu situáciu, ktorá smeruje ku krachu pekární v regiónoch. Napriek tomu, že pekárne sú subjektami kritickej infraštruktúry, štátu hrozí, že v regiónoch Slovenska stratia spotrebitelia možnosť kúpiť si čerstvý chlieb.
Pekári, cukrári a cestovinári vyzývajú vládu na opätovné zaradenie témy potravinovej sebestačnosti SR a potravinovej bezpečnosti medzi zásadné priority vlády Eduarda Hegera (OĽANO). Navrhujú vytvorenie účinných mechanizmov na podporu zvyšovania podielu slovenských výrobkov na pultoch a žiadajú prijatie opatrení smerujúcich k posilneniu postavenia slovenských výrobcov potravín v potravinovom reťazci.
Zástupcovia sektora, ktorý zamestnáva viac ako tretinu pracovníkov slovenského potravinárstva, taktiež vyzývajú na zastavenie prijímania legislatívnych opatrení oslabujúcich postavenie a podnikanie slovenských výrobcov potravín. Za nevyhnutné považujú prijatie opatrení na podporu umiestnenia slovenských potravín na pultoch obchodov a na zvýšenie konkurencieschopnosti slovenských potravín.
Požadujú aj prijatie dočasných legislatívnych opatrení na zamedzenie nekontrolovateľného rastu výrobných nákladov pekárov, cukrárov a cestovinárov s cieľom záchrany a udržania podnikania a pracovných miest i zaradenie podpory udržateľnosti podnikania v potravinárskej výrobe medzi zásadné priority vlády SR.
Ako podčiarkol Lapšanský, na valnom zhromaždení sa zhodli, že "je nevyhnutné, aby došlo k okamžitému zastaveniu cielených snáh o likvidáciu pekárskeho odvetvia. Potrebné je nahradenie neodborných politických nominácií skutočnými odborníkmi na kľúčových postoch Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR a bezobsažnú marketingovú propagandu nahradiť reálnymi činmi, zameranými na podporu zachovania potravinárskej výroby na Slovensku".
SZPCC združuje výrobcov z celého Slovenska. Má takmer 500 členov od SZČO až po veľké pekárne vo všetkých regiónoch Slovenska. Členovia zväzu zamestnávajú viac ako 12.000 pracovníkov.