Celkovo sa v EÚ v roku 2020 vyprodukovalo 160,1 milióna ton surového mlieka.
Autor TASR
Brusel 21. novembra (TASR) - Produkcia mlieka v Európskej únii (EÚ) v minulom roku mierne vzrástla.
Celkovo sa v EÚ v roku 2020 vyprodukovalo 160,1 milióna ton surového mlieka. To bolo o 1,1 % viac ako v roku 2019, uviedol vo štvrtok (18. 11.) európsky štatistický úrad Eurostat. Z toho sa odhadom 149,9 milióna ton použilo na výrobu rôznych mliečnych produktov.
Mliekarne v EÚ v roku 2020 vyrobili 1,6 milióna ton sušeného odstredeného mlieka, 2,3 milióna ton masla, 7,7 milióna ton kyslomliečnych výrobkov, 10,3 milióna ton syra, 24 miliónov ton konzumného mlieka a 55,5 milióna ton srvátky. Produkcia všetkých týchto výrobkov bola vyššia ako v roku 2019. Produkcia masla stúpla o 1,7 %, čerstvého konzumného mlieka o 2,6 % a syra o 3 %.
Najvyšší podiel na produkcii všetkých dôležitých čerstvých a spracovaných mliečnych výrobkov mali v rámci EÚ v minulom roku nemecké mliekarne, keď na ne pripadalo 19,3 % konzumného mlieka, 21 % masla, 22,9 % syra a 23,7 % kyslomliečnych výrobkov. Medzi 5 najväčších producentov v jednotlivých kategóriách patrili Španielsko, Francúzsko, Taliansko a Poľsko.
Celkovo sa v EÚ v roku 2020 vyprodukovalo 160,1 milióna ton surového mlieka. To bolo o 1,1 % viac ako v roku 2019, uviedol vo štvrtok (18. 11.) európsky štatistický úrad Eurostat. Z toho sa odhadom 149,9 milióna ton použilo na výrobu rôznych mliečnych produktov.
Mliekarne v EÚ v roku 2020 vyrobili 1,6 milióna ton sušeného odstredeného mlieka, 2,3 milióna ton masla, 7,7 milióna ton kyslomliečnych výrobkov, 10,3 milióna ton syra, 24 miliónov ton konzumného mlieka a 55,5 milióna ton srvátky. Produkcia všetkých týchto výrobkov bola vyššia ako v roku 2019. Produkcia masla stúpla o 1,7 %, čerstvého konzumného mlieka o 2,6 % a syra o 3 %.
Najvyšší podiel na produkcii všetkých dôležitých čerstvých a spracovaných mliečnych výrobkov mali v rámci EÚ v minulom roku nemecké mliekarne, keď na ne pripadalo 19,3 % konzumného mlieka, 21 % masla, 22,9 % syra a 23,7 % kyslomliečnych výrobkov. Medzi 5 najväčších producentov v jednotlivých kategóriách patrili Španielsko, Francúzsko, Taliansko a Poľsko.