Kvalitu a množstvo hrozna z prebiehajúceho zberu v slovenskej tokajskej oblasti hodnotia vinohradníci pozitívne.
Autor TASR
Veľká Tŕňa 11. októbra (TASR) – Kvalitu a množstvo hrozna z prebiehajúceho zberu v slovenskej tokajskej oblasti hodnotia vinohradníci pozitívne. Podmienky prajú aj tvorbe cibéb pre výrobu známych putňových vín.
"Môžeme povedať, že rok 2016 pre región Tokaj bude veľmi dobrý ročník, a to napriek tomu, že priebeh roka bol náročný, nakoľko sme mali veľa zrážok a bol zvýšený tlak chorôb, ale podarilo sa nám to ustáť," uviedol pre novinárov vinár Jaroslav Ostrožovič z Veľkej Tŕne. "Keby sme hovorili v známkach od jedna do päť, čo sa týka kvantity úrody, je to jedna plus a čo sa týka kvality a cukornatosti jedna mínus až dva."
Cukornatosť už obratého hrozna sa podľa Ostrožoviča pohybuje od 17,5 po 26 stupňov, a to v závislosti od lokality, parcely a odrody. Jeho firma obhospodaruje vinice na ploche 55 hektárov. Zber hrozna začali pred zhruba dvoma týždňami, prestávku si vyžiadali minulotýždňové dažde.
Z hľadiska počasia sa tento rok podľa vinára javí ako druhý najmokrejší za posledných 25 rokov. Na ochranu pred chorobami to bolo náročné, kvalita hrozna je však veľmi dobrá. Tokaj na rozdiel od niektorých vinohradníckych regiónov obišli jarné mrazy.
"Priebeh jesene je veľmi pozitívny a už na určitých lokalitách sa nám začali tvoriť cibéby, čo nás veľmi teší. Takže vyzerá to, že rok 2016 sa zapíše do dejín, keď sa budú robiť putňové vína," uviedol Ostrožovič.
Zber cibéb, teda zhrozienkovatených bobúľ napadnutých ušľachtilou formou plesne Botrytis cinerea, by podľa predpokladov mal prebiehať v druhej polovici októbra.
"Môžeme povedať, že rok 2016 pre región Tokaj bude veľmi dobrý ročník, a to napriek tomu, že priebeh roka bol náročný, nakoľko sme mali veľa zrážok a bol zvýšený tlak chorôb, ale podarilo sa nám to ustáť," uviedol pre novinárov vinár Jaroslav Ostrožovič z Veľkej Tŕne. "Keby sme hovorili v známkach od jedna do päť, čo sa týka kvantity úrody, je to jedna plus a čo sa týka kvality a cukornatosti jedna mínus až dva."
Cukornatosť už obratého hrozna sa podľa Ostrožoviča pohybuje od 17,5 po 26 stupňov, a to v závislosti od lokality, parcely a odrody. Jeho firma obhospodaruje vinice na ploche 55 hektárov. Zber hrozna začali pred zhruba dvoma týždňami, prestávku si vyžiadali minulotýždňové dažde.
Z hľadiska počasia sa tento rok podľa vinára javí ako druhý najmokrejší za posledných 25 rokov. Na ochranu pred chorobami to bolo náročné, kvalita hrozna je však veľmi dobrá. Tokaj na rozdiel od niektorých vinohradníckych regiónov obišli jarné mrazy.
"Priebeh jesene je veľmi pozitívny a už na určitých lokalitách sa nám začali tvoriť cibéby, čo nás veľmi teší. Takže vyzerá to, že rok 2016 sa zapíše do dejín, keď sa budú robiť putňové vína," uviedol Ostrožovič.
Zber cibéb, teda zhrozienkovatených bobúľ napadnutých ušľachtilou formou plesne Botrytis cinerea, by podľa predpokladov mal prebiehať v druhej polovici októbra.