Novinka z košickej firmy skvalitní úrodu. O účinnosti hnojiva z ovčích fariem na výstave v Nitre.
Autor OTS
Bratislava 20. augusta (OTS) - Úspech medzi ľuďmi dnes slávi návrat k prírode. Neobchádza ani výrobu potravín. Trendom je žiť zdravým životným štýlom, ku ktorému patria aj biopotraviny, vyrobené z produktov kontrolovaného ekologického poľnohospodárstva, bez používania napríklad umelých hnojív a chemických postrekov.
Medzi firmami a výrobcami rôznych ekologických produktov pútala pozornosť návštevníkov
42. medzinárodnej výstavy Agrokomplex v Nitre košická spoločnosť Flovenal s.r.o. práve vďaka rovnomennému produktu, zodpovedajúcemu požiadavkám ekologického poľnohospodárstva.
Jedinečné 100%-ne prírodné organické hnojivo z ekologických ovčích fariem na Slovensku, ktorého autorom a majiteľom patentu je Jozef Čebík, má prispieť k pestovaniu plodín v najlepšej kvalite a s čo najvyššou úrodnosťou. Názov hnojiva vznikol spojením dvoch slov - kvety, v angličtine flowers a ovenalie sú u nás ovčie slávnosti. V pomenovaní sú zašifrované dva odkazy – na čo hnojivo slúži a z čoho pochádza.
Na čo teda slúži? Na pestovanie viniča, ovocných drevín, biozeleniny a ovocia, ale aj okrasných drevín, trvaliek, letničiek, izbových rastlín. Svojim pestovateľom sa pôda, do ktorej pridajú toto organické hnojivo, odvďačí sviežosťou rastlín, vitalitou rastu a krásnymi kvetmi.
A z čoho toto hnojivo pochádza? Najjednoduchšie povedané – z ovčieho trusu. Ako sa záujemcovia na výstave dozvedeli, vo svete neexistuje taký spôsob chovu oviec ako na Slovensku. Cez zimu sú ovce ustajnené v ovčincoch. Kŕmením, podstielaním a reprodukciou v nich vzniká vrstva, v ktorej dochádza k fermentácii. Prirodzeným zvýšením teploty sa zničí veľké množstvo prítomných mikroorganizmov, medzi nimi i salmonely, ktorej negatívny výskyt potvrdili aj testy. Potom sa ovčí hnoj pomelie a vysuší na pelety. Tým sa zároveň zbaví aj zápachu. Práve suchosť takéhoto materiálu a tým nízku objemovú hmotnosť, koncentráciu živín, minimum balastu a nízke náklady pri aplikácii do zeme ocenil i známy vinár a pestovateľ viniča Jaroslav Ostrožovič, ktorý hnojivo vyskúšal aj ako záhradkár pri pestovaní zeleniny. Podľa neho má význam najmä v prvých troch rokoch pestovania viniča pre jeho raketový štart.
Zástupcovia spoločnosti odpovedali na rad otázok návštevníkov Agrokomplexu. Týkali sa napríklad aj využitia jej produktu. Ten sa uplatní pri príprave pôdy a pri základnom hnojení pred výsadbou, ale aj pri prihnojovaní počas vegetačného obdobia. Efektívne je aj vďaka vyváženému pomeru základných živín. Obsahuje minimálne 2 percentá dusíka, 1 percento fosforu a 3 % draslíka, ktoré blahodarne pôsobia na kvety a kvalitu plodov.
Výhody využitia tohto organického hnojiva, ktorými sú zvyšovanie úrodnosti pôdy, schopnosť zadržiavať vlhkosť či zlepšiť pórovitosti pôdy, môžu oceniť nielen veľkopestovatelia, ale aj záhradkári a pestovatelia zeleniny alebo izbových kvetov.
Medzi firmami a výrobcami rôznych ekologických produktov pútala pozornosť návštevníkov
42. medzinárodnej výstavy Agrokomplex v Nitre košická spoločnosť Flovenal s.r.o. práve vďaka rovnomennému produktu, zodpovedajúcemu požiadavkám ekologického poľnohospodárstva.
Jedinečné 100%-ne prírodné organické hnojivo z ekologických ovčích fariem na Slovensku, ktorého autorom a majiteľom patentu je Jozef Čebík, má prispieť k pestovaniu plodín v najlepšej kvalite a s čo najvyššou úrodnosťou. Názov hnojiva vznikol spojením dvoch slov - kvety, v angličtine flowers a ovenalie sú u nás ovčie slávnosti. V pomenovaní sú zašifrované dva odkazy – na čo hnojivo slúži a z čoho pochádza.
Na čo teda slúži? Na pestovanie viniča, ovocných drevín, biozeleniny a ovocia, ale aj okrasných drevín, trvaliek, letničiek, izbových rastlín. Svojim pestovateľom sa pôda, do ktorej pridajú toto organické hnojivo, odvďačí sviežosťou rastlín, vitalitou rastu a krásnymi kvetmi.
A z čoho toto hnojivo pochádza? Najjednoduchšie povedané – z ovčieho trusu. Ako sa záujemcovia na výstave dozvedeli, vo svete neexistuje taký spôsob chovu oviec ako na Slovensku. Cez zimu sú ovce ustajnené v ovčincoch. Kŕmením, podstielaním a reprodukciou v nich vzniká vrstva, v ktorej dochádza k fermentácii. Prirodzeným zvýšením teploty sa zničí veľké množstvo prítomných mikroorganizmov, medzi nimi i salmonely, ktorej negatívny výskyt potvrdili aj testy. Potom sa ovčí hnoj pomelie a vysuší na pelety. Tým sa zároveň zbaví aj zápachu. Práve suchosť takéhoto materiálu a tým nízku objemovú hmotnosť, koncentráciu živín, minimum balastu a nízke náklady pri aplikácii do zeme ocenil i známy vinár a pestovateľ viniča Jaroslav Ostrožovič, ktorý hnojivo vyskúšal aj ako záhradkár pri pestovaní zeleniny. Podľa neho má význam najmä v prvých troch rokoch pestovania viniča pre jeho raketový štart.
Zástupcovia spoločnosti odpovedali na rad otázok návštevníkov Agrokomplexu. Týkali sa napríklad aj využitia jej produktu. Ten sa uplatní pri príprave pôdy a pri základnom hnojení pred výsadbou, ale aj pri prihnojovaní počas vegetačného obdobia. Efektívne je aj vďaka vyváženému pomeru základných živín. Obsahuje minimálne 2 percentá dusíka, 1 percento fosforu a 3 % draslíka, ktoré blahodarne pôsobia na kvety a kvalitu plodov.
Výhody využitia tohto organického hnojiva, ktorými sú zvyšovanie úrodnosti pôdy, schopnosť zadržiavať vlhkosť či zlepšiť pórovitosti pôdy, môžu oceniť nielen veľkopestovatelia, ale aj záhradkári a pestovatelia zeleniny alebo izbových kvetov.