Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 5. november 2024Meniny má Imrich
< sekcia Ekonomika

Agrorezort: Ďalšie výrobky sa uchádzajú o udelenie Značky kvality

Na snímke minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR Samuel Vlčan, foto z archívu. Foto: TASR - Dano Veselský

V prípade, že pri hodnotení komisia identifikuje menej závažné nedostatky, výrobca podľa agrorezortu dostane odporúčanie na ich odstránenie.

Bratislava 23. marca (TASR) - Na Ministerstve pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR sa uskutočnilo v stredu druhé tohtoročné hodnotenie potravín. Hodnotiaca komisia posudzovala kvalitu takmer 130 výrobkov. Informoval o tom odbor komunikácie MPRV.

MPRV dodalo, že výsledok stredajšieho hodnotenia uchádzačov o Značku kvality bude známy v apríli. Po oficiálnom schválení a udelení Značky kvality pribudnú nové produkty do zoznamu na webe www.znackakvality.sk pod záložkou Zoznam výrobkov.

"Teší nás vysoký záujem potravinárov o získanie Značky kvality pre svoje potravinové produkty. Vďaka tomuto označeniu spotrebitelia vedia, že ide o vysoko kvalitnú potravinu vyrobenú u nás doma na Slovensku. Navyše producent podlieha prísnej kontrole veterinárnej správy, čo zaručuje, že ide o bezpečný výrobný proces aj finálny produkt," uviedol minister pôdohospodárstva Samuel Vlčan (nominant OĽANO).

Hodnotiaca komisia zložená zo zástupcov MPRV, Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR a Národného poľnohospodárskeho a potravinárskeho centra (NPPC) sa pri hodnotení zameriava na chuť, vôňu, zloženie, štruktúru, vzhľad či označenie výrobkov. Všetci výrobcovia musia zdokladovať, že na výrobu potravín použili minimálne 75 % slovenských surovín. V prípade, že túto podmienku nedokážu splniť, musia ju zdôvodniť.

Výrobcovia okrem toho podľa MPRV predkladajú komisii výsledky laboratórnych testov, ktoré deklarujú bezpečnosť a kvalitu produktov. Najvyššie hodnotené sú nadštandardné kvalitatívne vlastnosti potravinového výrobku. Teda ak je vyrobený ručne, alebo je na 100 % slovenského pôvodu, čiže aj všetky suroviny na jeho produkciu pochádzajú zo slovenských polí a maštalí.

V prípade, že pri hodnotení komisia identifikuje menej závažné nedostatky, výrobca podľa agrorezortu dostane odporúčanie na ich odstránenie. Závažným nedostatkom, ktorý nedovoľuje udelenie Značky kvality, je napríklad zavádzajúca informácia o zložení, zavádzajúca informácia o pôvode surovín na výrobu produktu či vysoký obsah umelých farbív a látok. Komisia sa však so závažnými nedostatkami nestretáva často.