Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 23. október 2024Meniny má Alojzia
< sekcia Ekonomika

Agrorezort: Nedisponujeme kompetenciou kontrolovať ceny či marže

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Predseda strany Dobrá voľba a Umiernení Tomáš Drucker na brífingu vyzval vládu, aby zabezpečila kontrolu a povinné zverejňovanie marží pri základných potravinách.

Bratislava 19. apríla (TASR) - Agrorezort nedisponuje kompetenciou kontrolovať ceny či marže obchodníkov pri potravinách a zverejňovať ich. Uviedol to pre TASR odbor komunikácie Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR v reakcii na brífing mimoparlamentnej opozičnej strany Dobrá voľba a Umiernení.

"V možnostiach MPRV SR je monitoring spotrebiteľských a odbytových cien na mesačnej báze. Pripomíname, že deklaráciou sa obchody zaviazali k cenovej stabilite, teda že trend vývoja spotrebiteľských cien a marží 13 najkupovanejších druhov potravín bude vyvážený s vývojom nákupných cien bez odchýlok v neprospech spotrebiteľa," priblížilo ministerstvo pôdohospodárstva.

Predseda strany Dobrá voľba a Umiernení Tomáš Drucker v utorok na brífingu vyzval vládu, aby zabezpečila kontrolu a povinné zverejňovanie marží pri základných potravinách.

"Žiadame vládu, aby zaviedla kontrolu a povinné zverejňovanie marží obchodníkov na 13 základných druhov potravín. Iba tak sa dozvieme, či obchodníci dodržali slovo," povedal podpredseda strany Alojz Hlina. V reakcii na silný rast cien zaviedli kontrolu marží pri cene pohonných hmôt v Česku, Slovensko sa podľa neho môže týmto príkladom inšpirovať.