Viac ako zníženú sadzbu DPH potrebujú preto podľa AHRS teraz gastroprevádzky, hotely a penzióny efektívnu a rýchlu štátnu pomoc a kompenzácie.
Autor TASR
Bratislava 23. novembra (TASR) - Asociácia hotelov a reštaurácií Slovenska (AHRS) víta návrh na zníženie sadzby dane z pridanej hodnoty (DPH) pre gastroprevádzky, ktorý v pondelok (22. 11.) prezentoval minister financií SR Igor Matovič (OĽANO) v rámci tzv. reštauračného balíka.
Zníženie sadzby DPH považuje AHRS za nevyhnutné opatrenie, ktoré pomôže stravovacím prevádzkam eliminovať negatívne dosahy pandémie v dôsledku prijatých opatrení.
Znížená sadzba DPH je podľa asociácie štandardným nástrojom používaným v prevažnej časti európskych krajín na podporu a pomoc. Niektoré európske krajiny prijali dočasne ešte výraznejšie zníženie tejto sadzby ako jeden z nástrojov na zabezpečenie a udržanie konkurencieschopnosti gastrosektora po skončení sa pandémie.
V súčasnosti sú však stravovacie aj ubytovacie zariadenia v prevažnej časti Slovenska zatvorené z dôvodu uplatňovania pravidiel COVID automatu. Dve tretiny okresov sú čierne, niektoré okresy už šiesty týždeň.
Viac ako zníženú sadzbu DPH potrebujú preto podľa AHRS teraz gastroprevádzky, hotely a penzióny efektívnu a rýchlu štátnu pomoc a kompenzácie. Naštartovanie schém pomoci v podobe, v ktorej boli uplatňované počas druhej vlny pandémie, je nevyhnutné na to, aby sa zmiernili negatívne dosahy prijatých opatrení z rozhodnutí vlády.
AHRS je pripravená na odbornú diskusiu k realizácii ďalších opatrení v rámci reštauračného balíka. Viaceré z nich sú aj dnes súčasťou ponuky v gastroprevádzkach. Opatrenia, ktoré prispejú k zvýšeniu motivácie zamestnancov a ich odmeňovaniu, môžu obnoviť dôveru zamestnancov a čiastočne vyriešiť nedostatok kvalifikovaného personálu v nasledujúcich mesiacoch.
Zníženie sadzby DPH považuje AHRS za nevyhnutné opatrenie, ktoré pomôže stravovacím prevádzkam eliminovať negatívne dosahy pandémie v dôsledku prijatých opatrení.
Znížená sadzba DPH je podľa asociácie štandardným nástrojom používaným v prevažnej časti európskych krajín na podporu a pomoc. Niektoré európske krajiny prijali dočasne ešte výraznejšie zníženie tejto sadzby ako jeden z nástrojov na zabezpečenie a udržanie konkurencieschopnosti gastrosektora po skončení sa pandémie.
V súčasnosti sú však stravovacie aj ubytovacie zariadenia v prevažnej časti Slovenska zatvorené z dôvodu uplatňovania pravidiel COVID automatu. Dve tretiny okresov sú čierne, niektoré okresy už šiesty týždeň.
Viac ako zníženú sadzbu DPH potrebujú preto podľa AHRS teraz gastroprevádzky, hotely a penzióny efektívnu a rýchlu štátnu pomoc a kompenzácie. Naštartovanie schém pomoci v podobe, v ktorej boli uplatňované počas druhej vlny pandémie, je nevyhnutné na to, aby sa zmiernili negatívne dosahy prijatých opatrení z rozhodnutí vlády.
AHRS je pripravená na odbornú diskusiu k realizácii ďalších opatrení v rámci reštauračného balíka. Viaceré z nich sú aj dnes súčasťou ponuky v gastroprevádzkach. Opatrenia, ktoré prispejú k zvýšeniu motivácie zamestnancov a ich odmeňovaniu, môžu obnoviť dôveru zamestnancov a čiastočne vyriešiť nedostatok kvalifikovaného personálu v nasledujúcich mesiacoch.