Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 16. september 2024Meniny má Ľudmila
< sekcia Ekonomika

Airbus dodal v auguste menej lietadiel, ročný cieľ sa mu vzďaľuje

Na archívnej snímke zo 7. júla 2022 lietadlo Airbus A320 spoločnosti JetBlue (vľavo) a lietadlo Airbus A320 spoločnosti Spirit airlines na letisku v americkom Fort Lauderdale. Foto: TASR/AP

Spoločnosť v závere tohto týždňa oznámila, že v auguste dodala zákazníkom 47 lietadiel. Na porovnanie, v júli predstavoval objem dodávok 77 strojov.

Paríž 7. septembra (TASR) - Európsky výrobca lietadiel Airbus dodal v auguste zákazníkom menej než 50 lietadiel. Objem dodávok sa tak v porovnaní s predchádzajúcim mesiacom výrazne znížil. Najnovšie údaje podľa analytikov znamenajú, že Airbus bude mať čo robiť, aby v oblasti dodávok splnil celoročný cieľ, a to aj po jeho redukcii. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Spoločnosť v závere tohto týždňa oznámila, že v auguste dodala zákazníkom 47 lietadiel. Na porovnanie, v júli predstavoval objem dodávok 77 strojov. Od začiatku roka tak spoločnosť dodala zákazníkom 447 lietadiel.

Airbus si za celý rok stanovil dodanie 770 lietadiel, pričom tento počet už predstavuje redukciu oproti pôvodným plánom. K zníženiu celoročného cieľa pristúpila firma koncom júna, pričom ako dôvod uviedla problémy v dodávateľskom reťazci. Pôvodne počítala s tým, že za tento rok dodá zákazníkom 800 lietadiel.

August je síce podľa analytičky zo spoločnosti Jefferies Chloe Lemarieovej mesiacom, keď sú dodávky všeobecne nižšie, napriek tomu výrobca lietadiel bude musieť dodávky zvýšiť. Lemarieová dodala, že ak chce Airbus splniť celoročný cieľ dodať 770 lietadiel, musí zvýšiť objem mesačných dodávok v priemere o 7 % oproti priemerným dodávkam v minulom roku.