Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 16. október 2024Meniny má Vladimíra
< sekcia Ekonomika

Airbus dodal v septembri 50 lietadiel

Na snímke Airbus A320. Foto: TASR/Lukáš Grinaj

Európsky výrobca šancu stále má, keďže objem dodávok býva v poslednom kvartáli vyšší.

Paríž 4. októbra (TASR) - Európsky výrobca lietadiel Airbus dodal v septembri zákazníkom 50 lietadiel. Oproti augustu tak zrýchlil tempo dodávok, v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka ich však dodal opäť menej a stále tak zaostáva za tempom potrebným na dosiahnutie tohtoročného cieľa. Poukázali na to zdroje z leteckého priemyslu, na ktoré sa odvolala agentúra Reuters.

Tieto údaje znamenajú, že Airbus dodal o päť strojov menej než v septembri 2023. Ak sa informácie potvrdia, spoločnosť sa tak opäť vzdiali od celoročného cieľa dodávok v objeme 770 lietadiel. Analytička zo spoločnosti Jefferies Chloe Lemarieová totiž už po augustových dodávkach, ktoré boli medziročne rovnako nižšie, uviedla, že ak chce Airbus splniť celoročný cieľ, musí zvýšiť objem mesačných dodávok v priemere o 7 % oproti priemerným dodávkam v minulom roku.

Airbus sa k informáciám nevyjadril. Oficiálne údaje za mesiac september zverejní spoločnosť 9. októbra.

Európsky výrobca šancu stále má, keďže objem dodávok býva v poslednom kvartáli vyšší. Bude však potrebovať výrazné zvýšenie na v priemere viac než 90 strojov mesačne.