Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 6. október 2024Meniny má Natália
< sekcia Ekonomika

Airbus potvrdil za 1. polrok mierny rast dodávok svojich lietadiel

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Ondrej Podolinský

Airbus v pondelok zverejnil, že v júni dodal zákazníkom 67 strojov.

Paríž 8. júla (TASR) - Európsky výrobca lietadiel Airbus potvrdil, že za 1. polrok dodal zákazníkom viac než 320 lietadiel. To znamená mierne zvýšenie dodávok oproti rovnakému obdobiu minulého roka. Informovala o tom agentúra Reuters.

Airbus v pondelok zverejnil, že v júni dodal zákazníkom 67 strojov. Za šesť mesiacov roka tak dodávky predstavovali 323 lietadiel, čo v medziročnom porovnaní predstavuje rast o 2 %. Spoločnosť tak potvrdila odhad, ktorý v piatok (5. 7.) zverejnila agentúra Reuters odvolávajúca sa na zdroje z leteckého priemyslu.

Najväčší výrobca lietadiel na svete zároveň dodal, že za 1. polrok tohto roka zaznamenal 327 celkových objednávok. Čisté objednávky, teda po odpočítaní zrušených, predstavovali 310 strojov.

Koncom júna Airbus zverejnil, že musel zredukovať svoje predchádzajúce prognózy dodávok lietadiel na celý rok. Firma pôvodne očakávala, že v roku 2024 dodá zákazníkom 800 lietadiel, pred dvomi týždňami však uviedla, že najnovšie počíta s dodávkou 770 strojov. Dôvodom sú problémy v dodávateľskom reťazci. Airbus poukázal najmä na komplikácie s dodávkami motorov, ďalej niektorými časťami konštrukcie, ako aj s dodávkami interiérového vybavenia lietadiel.