Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 21. september 2024Meniny má Matúš
< sekcia Ekonomika

Airbus zlepšil prognózu globálneho dopytu po lietadlách

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Júlia Jánošíková

Spoločnosť ďalej uviedla, že výkonnosť lietadiel s jednou uličkou, čo sú najpredávanejšie modely v odvetví, sa naďalej zlepšuje a dostávajú sa tak na trhy, ktoré predtým obsluhovali väčšie lietadlá.

Paríž 15. júla (TASR) - Európsky výrobca lietadiel Airbus zlepšil svoju prognózu dopytu po lietadlách v nasledujúcich 20 rokoch. Spoločnosť v pondelok uviedla, že počíta so zvýšeným záujmom zo strany leteckých spoločností, ktoré modernizujú svoje flotily na dlhé trate. Letecká doprava bude podľa Airbusu profitovať aj zo silného rastu ázijských ekonomík. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Najväčší svetový výrobca lietadiel na svete vo výročnej správe o trendoch v odvetví prúdových lietadiel predpovedá, že svetová flotila sa v nasledujúcich dvoch desaťročiach viac ako zdvojnásobí na 48.230 strojov. Spoločnosť ďalej uviedla, že výkonnosť lietadiel s jednou uličkou, čo sú najpredávanejšie modely v odvetví, sa naďalej zlepšuje a dostávajú sa tak na trhy, ktoré predtým obsluhovali väčšie lietadlá.

Zároveň sa po dlhšom období útlmu prudko zrýchľuje aj dopyt po širokotrupých lietadlách. Airbus teraz očakáva, že ich predaj sa v horizonte 20 rokov zvýši o 9 % na 8920 kusov, a to vďaka dvojcifernému nárastu v Južnej a Severnej Amerike.