Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 6. júl 2024Meniny má Patrik, Patrícia
< sekcia Ekonomika

Airbus znižuje kľúčové ciele pre problémy s dodávkami

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Júlia Jánošíková

V dôsledku zníženia prognózy dodávok Airbus revidoval aj svoje hlavné finančné ciele na rok 2024 smerom nadol.

Paríž 25. júna (TASR) - Európsky výrobca lietadiel Airbus znížil svoje kľúčové výrobné a finančné ciele a zaknihoval poplatok vo výške 900 miliónov eur pre problémy s výpadkami dodávok komponentov. TASR o tom informuje na základe správy Reuters.

Airbus znížil svoju predpoveď dodávok lietadiel v tomto roku približne na 770 zhruba zo 800 kusov. Revidoval pritom aj plány na zvýšenie produkcie svojej najpredávanejšej skupiny lietadiel A320neo, pričom posunul dátum, od ktorého očakáva dosiahnutie rekordnej výroby 75 lietadiel mesačne, na rok 2027 z pôvodného roku 2026. Na ilustráciu, momentálne vyrába 50 týchto strojov mesačne.

V dôsledku zníženia prognózy dodávok Airbus revidoval aj svoje hlavné finančné ciele na rok 2024 smerom nadol.

Teraz očakáva základný prevádzkový príjem približne 5,5 miliardy eur namiesto 6,5 až 7 miliárd eur a voľný peňažný tok vo výške 3,5 miliardy namiesto 4 miliárd eur.

K revízii prognóz došlo niekoľko týždňov po tom, ako agentúra Reuters informovala, že Airbus zápasí s nedostatkom komponentov.

Letecký a kozmický priemysel má problémy s opätovným prijatím pracovníkov a stabilizáciou dodávok po tom, ako pandémia spôsobila, že mnohí dodávatelia majú slabé súvahy. V uplynulých mesiacoch sa tak "výrazne" zhoršili najmä dodávky motorov pre jeho najpredávanejší rad lietadiel s úzkym trupom A320. Tieto modely konkurujú Boeingu 737 MAX a tvoria väčšinu príjmov Airbusu.

Generálny riaditeľ Airbusu Guillaume Faury uviedol, že výrobcovia motorov budú musieť "čeliť následkom" za akéhokoľvek meškanie dodávok, čo zrejme poukazuje na pokuty. Faury novinárom povedal tiež, že k revízii smerom nadol prispeli neisté vyhliadky dodávateľa Spirit Aerosystems, ktorého chce kúpiť americký Boeing.

Okrem toho v Kanade takmer už štyri týždne štrajkujú pracovníci, ktorí vyrábajú komponenty pre niektoré podvozky airbusov a boeingov v továrni Safran neďaleko Montrealu. Safran uviedol, že pokračuje v dodávkach podvozku podľa plánu.