Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 26. október 2024Meniny má Demeter
< sekcia Ekonomika

Akcie donáškovej služby Deliveroo pri svojom debute padli o 30 %

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Prvotná ponuka akcií Deliveroo bola najväčším vstupom na londýnsku burzu za desaťročie.

Londýn 31. marca (TASR) - S napätím očakávaný debut spoločnosti Deliveroo na londýnskej burze sa príliš nevydaril. Akcie britskej spoločnosti zameranej na donášku jedla padli o 30 %, čo znížilo jej hodnotu o viac než 2 miliardy GBP (2,34 miliardy eur). Debut desaťročia na londýnskej burze sa tak skončil negatívnym prekvapením nielen pre Deliveroo, ale aj pre Londýn ako trh pre prvotné emisie akcie (IPO).

Prvotná ponuka akcií Deliveroo bola najväčším vstupom na londýnsku burzu za desaťročie. Britský minister financií Rishi Sunak ju privítal ako "skutočne úspešný príbeh" britskej technologickej spoločnosti, ktorý môže uvoľniť cestu pre ďalšie IPO rýchlo rastúcich technologických firiem.

Zlým signálom bolo už to, že niektoré najväčšie britské investičné firmy si IPO nechali ujsť. Ako dôvod uvádzali obavy týkajúce sa pracovných podmienok v takzvanej zákazkovej ekonomike (gig economy) a akciovej štruktúry.

Cena akcie v rámci IPO bola stanovená na 3,90 GBP, čo ohodnotilo Deliveroo na 7,6 miliardy GBP. Už cena IPO bola stanovená na dolnej hranici cenového pásma 3,90 GBP až 4,60 GBP oznámeného minulý týždeň. Cena akcie v priebehu prvých 20 minút padla pod 2,71 GBP, neskôr zmazala časť strát.

Podľa jedného z obchodníkov akcie Deliveroo nechce nikto kupovať. "Vidíme len jednosmerný pohyb, ani jeden záujemca," povedal obchodník pre Reuters pod podmienkou zachovania anonymity.

(1 EUR = 0,85378 GBP)