Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 21. september 2024Meniny má Matúš
< sekcia Ekonomika

Aktivita eurozóny vo výrobnom sektore zrýchlila v júni tempo poklesu

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Vývoj v sektore ovplyvnili nové objednávky aj produkcia.

Brusel 1. júla (TASR) - Aktivita vo výrobnom sektore eurozóny pokračovala v júni v poklese, pričom tempo poklesu sa ešte zrýchlilo. Na druhej strane bolo o niečo miernejšie, než naznačoval predbežný odhad. Výsledky tak znamenajú, že k rastu sa aktivita vo výrobnom sektore eurozóny nedostala už dva roky. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Konečný index nákupných manažérov pre výrobný sektor štátov menovej únie dosiahol v júni 45,8 bodu oproti májovej hodnote 47,3 bodu. To znamená zrýchlenie poklesu aktivity v sektore, keďže rast od poklesu oddeľuje hranica 50 bodov. Pokles bol však miernejší, než naznačoval predbežný odhad, v rámci ktorého index dosiahol 45,6 bodu.

Vývoj v sektore ovplyvnili nové objednávky aj produkcia. Index pre nové objednávky klesol na 44,4 bodu zo 47,3 bodu v máji. Nové objednávky tak klesajú bez prerušenia už viac než dva roky, čo predstavuje rekord.

To sa odrazilo na vývoji produkcie, kde index klesol na šesťmesačné minimum 46,1 bodu. V máji predstavoval 49,3 bodu. Aj v tomto prípade bol však pokles o niečo miernejší, než ukazoval predbežný odhad. Ten stanovil príslušný index pre produkciu na úrovni 46 bodov.