Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 6. júl 2024Meniny má Patrik, Patrícia
< sekcia Ekonomika

Aktivita v americkom sektore služieb v júni klesla

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Anna Staníková

Júnový pokles je výsledkom výrazne slabšej podnikateľskej aktivity, poklesu nových objednávok a pokračujúceho znižovania zamestnanosti, uviedol výskumník ISM Steve Miller.

Washington 3. júla (TASR) - Aktivita v americkom sektore služieb minulý mesiac nečakane klesla. TASR o tom informuje na základe správy portálu RTTNews, ktorý sa odvolal na údaje Inštitútu pre riadenie zásob (ISM).

Index nákupných manažérov manažérov (PMI) pre sektor služieb dosiahol v júni 48,8 bodu oproti májovým 53,8 bodu. Ocitol sa tak pod hranicou 50 bodov, ktorá oddeľuje rast aktivity v odvetví od jej poklesu. Ekonómovia očakávali, že ukazovateľ klesne na 52,5 bodu.

Júnový pokles je výsledkom výrazne slabšej podnikateľskej aktivity, poklesu nových objednávok a pokračujúceho znižovania zamestnanosti, uviedol výskumník ISM Steve Miller. Respondenti prieskumu uviedli, že hoci sa inflácia zmierňuje, niektoré komodity sú stále výrazne drahšie, dodal.

Vedľajší index podnikateľskej aktivity v júni klesol na 49,6 bodu z májovej hodnoty 61,2 bodu, zatiaľ čo index nových objednávok sa prepadol na 47,3 bodu z úrovne 54,1 bodu a index zamestnanosti oslabil na 46,1 bodu z májových 47,1 bodu v máji.