Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 25. október 2024Meniny má Aurel
< sekcia Ekonomika

Aktivita v americkom súkromnom sektore zrýchlila v októbri tempo rastu

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Anna Staníková

Predbežný kompozitný index nákupných manažérov, ktorý zahrnuje aktivitu vo výrobnom sektore aj v sektore služieb, dosiahol v októbri 54,3 bodu oproti septembrovej hodnote 54 bodov.

Washington 24. októbra (TASR) - Aktivita v americkom súkromnom sektore pokračovala v októbri v raste, pričom tempo rastu sa zvýšilo. Prispeli k tomu najmä služby, ktoré pokračovali vo vysokom raste a kompenzovali tak pretrvávajúci pokles aktivity vo výrobnej oblasti. Informovali o tom agentúra Reuters a portál tradingeconomics, ktoré sa odvolali na výsledky prieskumu spoločnosti S&P Global.

Predbežný kompozitný index nákupných manažérov, ktorý zahrnuje aktivitu vo výrobnom sektore aj v sektore služieb, dosiahol v októbri 54,3 bodu oproti septembrovej hodnote 54 bodov. To znamená pokračovanie rastu v súkromnom sektore, pričom tempo rastu sa ešte zrýchlilo. Rast od poklesu totiž oddeľuje hranica 50 bodov.

Za zrýchlením rastu v celom súkromnom sektore boli najmä služby. Príslušný index dosiahol 55,3 bodu, zatiaľ čo v septembri predstavoval 55,2 bodu.

Sektor služieb tak vykompenzoval pokles aktivity vo výrobnom sektore, už tretí mesiac v rade. Na druhej strane, tempo poklesu sa v tejto oblasti spomalilo. V októbri dosiahol príslušný index 47,8 bodu, v septembri predstavoval 47,3 bodu.