Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 6. júl 2024Meniny má Patrik, Patrícia
< sekcia Ekonomika

Aktivita v čínskom sektore služieb rástla najslabšie za osem mesiacov

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Index nákupných manažérov pre čínsky sektor služieb dosiahol podľa Caixin/S&P Global v júni 51,2 bodu, zatiaľ čo v máji predstavoval 54 bodov.

Peking 3. júla (TASR) - Aktivita v čínskom sektore služieb rástla aj v júni, tempo rastu však bolo najslabšie za osem mesiacov. Informovali o tom agentúra Reuters a portál RTTNews, ktoré zverejnili výsledky prieskumu spoločností Caixin a S&P Global.

Index nákupných manažérov pre čínsky sektor služieb dosiahol podľa Caixin/S&P Global v júni 51,2 bodu, zatiaľ čo v máji predstavoval 54 bodov. Znamená to spomalenie rastu aktivity v sektore, keďže rast od poklesu oddeľuje hranica 50 bodov.

Údaj predstavuje najslabší rast od októbra minulého roka. Na druhej strane, nad 50-bodovou hranicou, teda v raste, sa aktivita v sektore služieb drží už 18 mesiacov.

Pod zmiernenie tempa rastu sa podpísal najmä slabší rast nových objednávok. Ako celkové, tak aj nové exportné objednávky zaznamenali jeho spomalenie. Na druhej strane sa nové objednávky na rastovej úrovni držia už 1,5 roka.

Napriek spomaleniu tempa rastu v sektore služieb podľa údajov Caixinu a S&P Global sú však údaje stále lepšie, než tie, ktoré cez víkend zverejnil čínsky štatistický úrad. Podľa štatistikov index pre sektor služieb dosiahol úroveň iba tesne nad 50-bodovou hranicou, čo predstavuje veľmi slabý rast.

Údaje čínskeho štatistického úradu a Caixinu sa však často líšia. Štatistický úrad sa totiž zameriava na veľké štátne firmy, zatiaľ čo Caixin na menšie a na export orientované podniky.