Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 4. júl 2024Meniny má Prokop
< sekcia Ekonomika

Aktivita v čínskom výrobnom sektore v júni stagnovala

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Tlak na čínsku ekonomiku prehlbujú aj obchodné spory s USA a Európskou úniou, ktoré sú pre krajinu kľúčovými exportnými trhmi.

Peking 30. júna (TASR) - Aktivita v čínskom spracovateľskom priemysle zostáva utlmená. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters, ktorá sa odvolala na v nedeľu zverejnené údaje čínskeho štatistického úradu.

Index nákupných manažérov (PMI) v čínskom výrobnom odvetví v júni stagnoval na májovej hodnote 49,5 bodu. Pod hranicou 50 bodov, ktorá oddeľuje rast aktivity v odvetví od jej poklesu, zotrval druhý mesiac po sebe. Index pre nevýrobný sektor, ktorý zahŕňa služby a stavebníctvo, v porovnaní s prechádzajúcim mesiacom klesol o 0,6 bodu na 50,5 bodu, vďaka čomu sa udržal mierne nad hranicou expanzie.

Čínska ekonomika podľa štatistického úradu zostáva na rastovej trajektórii, zároveň je však potrebné upevniť základy pre trvalý rast. Vláda v Pekingu čelí kríze na trhu nehnuteľností, ktorej dôsledky čoraz viac pociťuje aj širšia ekonomika. Pokles cien na realitnom trhu oslabuje kúpnu silu domácností, čo sa prejavuje na celkovo slabej domácej spotrebe.

Tlak na čínsku ekonomiku prehlbujú aj obchodné spory s USA a Európskou úniou, ktoré sú pre krajinu kľúčovými exportnými trhmi.