Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 20. september 2024Meniny má Meniny majú Ľuboslav a Ľuboslava
< sekcia Ekonomika

Aktivita v nemeckom stavebníctve pokračovala v júli v hlbokom útlme

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Index nákupných manažérov Hamburskej obchodnej banky (HCOB) vzrástol v júli na 40 bodov z júnovej hodnoty 39,7 bodu.

Berlín 6. augusta (TASR) - Aktivita v nemeckom stavebnom sektore pokračovala minulý mesiac v hlbokom útlme, aj keď rozsah poklesu bol v porovnaní s júnom miernejší. Výsledky najnovšieho prieskumu spoločnosti S&P Global zverejnil portál tradingeconomics.

Index nákupných manažérov Hamburskej obchodnej banky (HCOB) vzrástol v júli na 40 bodov z júnovej hodnoty 39,7 bodu. To znamená mierne spomalenie poklesu, keďže rast od poklesu oddeľuje hranica 50 bodov. Je to najmiernejší pokles za ostatných 11 mesiacov, napriek tomu aktivita v nemeckom stavebníctve zostáva v hlbokom útlme, ktorý pretrváva už 28 mesiacov.

Aktivita pokračovala v poklese vo všetkých troch sledovaných oblastiach, z toho najvýraznejšie klesla v bytovej výstavbe. Navyše, v tejto oblasti zaznamenala zrýchlenie poklesu.

V poklese pokračovali aj sektor inžinierskych stavieb a komerčných stavieb, pričom druhý zahrnuje obchody, sklady a kancelárske priestory. V obidvoch prípadoch sa však tempo poklesu zmiernilo. V prípade inžinierskych stavieb dosiahlo trojmesačné minimum a v prípade komerčných stavieb deväťmesačné minimum.