Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 5. október 2024Meniny má Viera
< sekcia Ekonomika

Aktivita v nemeckom stavebníctve v septembri klesla

Na snímke výstavba. Foto: TASR - Lukáš Mužla

Aktivita v nemeckom stavebnom sektore pokračovala minulý mesiac v poklese, ktorý trvá už 2,5 roka.

Berlín 4. októbra (TASR) - Aktivita v nemeckom stavebnom sektore pokračovala minulý mesiac v poklese, ktorý trvá už 2,5 roka. Tempo poklesu sa však výrazne zmiernilo a dosiahlo najnižšiu úroveň za viac než rok. Poukázali na to v piatok zverejnené údaje spoločnosti S&P Global, ktoré zverejnil portál tradingeconomics.

Index nákupných manažérov S&P Global a Hamburskej obchodnej banky (HCOB) pre nemecký stavebný sektor dosiahol v septembri 41,7 bodu oproti augustovej hodnote 38,9 bodu. To znamená pokračovanie poklesu aktivity, už 30. mesiac v rade, keďže rast od poklesu oddeľuje hranica 50 bodov. Tempo poklesu sa však výrazne spomalilo, pričom dosiahlo najnižšiu úroveň od mája 2023.

K zmierneniu poklesu aktivity v nemeckom stavebníctve prispel lepší vývoj v oblasti bytovej výstavby, aj keď tento segment naďalej zostáva segmentom s najhorším vývojom. Zmiernil sa však aj pokles aktivity v oblasti komerčných stavieb, ktoré zahrnujú obchody, sklady a kancelárske priestory.

Oblasť inžinierskych stavieb zasa zaznamenala zrýchlenie poklesu. Zostáva však segmentom s najpomalšie klesajúcou aktivitou v rámci troch sledovaných oblastí stavebného sektora.

Výrazne klesli nové objednávky, pričom podniky poukazujú najmä na neistotu na trhu. Ďalšími hlavnými faktormi, ktoré ovplyvňujú dopyt, sú napäté finančné podmienky a vysoké náklady.