Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 5. október 2024Meniny má Viera
< sekcia Ekonomika

Aktivita v rakúskom priemysle v septembri opäť klesla

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Ťažkosti odvetviu spôsobuje medzinárodné prostredie, najmä slabosť nemeckého priemyslu, ale aj domáce problémy vrátane vysokej inflácie, ktorá poškodzuje konkurencieschopnosť rakúskych podnikov.

Viedeň 26. septembra (TASR) - Klesajúci trend v rakúskom priemysle sa začiatkom jesene ešte zrýchlil. TASR o tom informuje na základe správy agentúry APA, ktorá vo štvrtok zverejnila výsledky prieskumu spoločnosti Bank Austria.

Index nákupných manažérov (PMI) v rakúskom priemysle podľa Bank Austria v septembri klesol na 42,8 bodu z augustovej hodnoty 44,4 bodu. Vzdialil sa tak ešte viac od hranice 50 bodov, ktorá oddeľuje pokles aktivity v odvetví od jej rastu. "Recesia v domácom priemysle vstupuje už do tretieho roka," uviedol Stefan Bruckbauer, hlavný ekonóm Bank Austria.

Ťažkosti odvetviu spôsobuje medzinárodné prostredie, najmä slabosť nemeckého priemyslu, ale aj domáce problémy vrátane vysokej inflácie, ktorá poškodzuje konkurencieschopnosť rakúskych podnikov, dodal ekonóm, podľa ktorého situáciu na mnohých miestach najnovšie zhoršili povodne. Rakúske priemyselné podniky podľa neho očakávajú pokles výroby aj v nasledujúcich dvanástich mesiacoch.

Chýbajúce objednávky, najmä z Nemecka, ktoré je najdôležitejšou odberateľskou krajinou, spôsobili, že produkcia rakúskeho priemyslu v septembri v porovnaní s predchádzajúcim mesiacom zrýchlila pokles. Stavy zásob sa v septembri znížili, keďže "domáce podniky neočakávajú okamžité zvýšenie dopytu, ktoré by si vyžadovalo vyššie zásoby", uviedol ekonóm Bank Austria Walter Pudschedl.