Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 29. jún 2024Meniny má Peter a Pavol
< sekcia Ekonomika

Aktivita v rakúskom výrobnom sektore v júni klesla, 23. mesiac v rade

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Prieskum odhalil, že index nákupných manažérov (Purchasing Managers Index, PMI) z rakúskeho výrobného sektora sa v júni 2024 znížil na 43,6 bodu zo 46,3 bodu v predchádzajúcom mesiaci.

Viedeň 26. júna (TASR) - Aktivita v rakúskom výrobnom sektore aj v júni 2024 klesla, už 23. mesiac po sebe. A rýchlejším tempom ako v máji. Prispelo k tomu zníženie produkcie, nových objednávok aj zamestnanosti. Ukázali to v stredu výsledky prieskumu spoločnosť S&P Global. TASR o tom informuje na základe správy portálu RTTNews.

Prieskum odhalil, že index nákupných manažérov (Purchasing Managers Index, PMI) z rakúskeho výrobného sektora sa v júni 2024 znížil na 43,6 bodu zo 46,3 bodu v predchádzajúcom mesiaci. Hodnota indexu menšia ako 50 bodov znamená kontrakciu v danom sektore.

Z prieskumu ďalej vyplýva, že pokles produkcie rakúskeho výrobného sektora sa v priebehu júna zrýchlil vplyvom slabého dopytu, keďže nové objednávky sa prudko znížili.

V dôsledku toho firmy pokračovali v redukcii počtu pracovných síl. Miera prepúšťania dosiahla pritom najväčšie tempo od mája 2020. Výrobcovia obmedzili aj nákupy vstupných surovín, keďže uprednostňujú nižšie zásoby.

Čo sa týka cien, ceny vstupov vzrástli prvýkrát za 16 mesiacov pre vyššie náklady na suroviny. Medzitým výrobné ceny v júni ďalej klesali v dôsledku konkurenčných tlakov.

Pri pohľade do budúcnosti boli rakúski výrobcovia optimistickejší, pokiaľ ide o vyhliadky na rast v nasledujúcich 12 mesiacoch, vďaka všeobecnému zlepšovaniu ekonomických podmienok s podporou nižších úrokových sadzieb.