Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 21. september 2024Meniny má Matúš
< sekcia Ekonomika

Aktivita v ruskom súkromnom sektore v marci strmo klesla

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Minulý týždeň prieskum zase odhalil, že aj výrobná aktivita v Rusku sa v marci znížila, a to najrýchlejšie od začiatku pandémie ochorenia COVID-19.

Moskva 5. apríla (TASR) - Aktivita v ruskom súkromnom sektore v marci strmo klesla a inflačné tlaky vzrástli. Firmy poukázali pritom na pokles dopytu domácich a zahraničných zákazníkov. Miera zamestnanosti sa znížila tiež a najstrmšie od júna 2020. TASR o tom informuje na základe prieskumu spoločnosti S&P Global.

Prieskum ukázal, že kombinovaný index nákupných manažérov (PMI) z ruského súkromného sektora sa v marci 2022 prepadol na 37,7 bodu z 50,8 bodu vo februári. Hodnota indexu sa tak dostala pod zlomovú hranicu 50 bodov, ktorá oddeľuje rast aktivity v danom odvetví od jej poklesu.

Marcový pokles kombinovaného PMI je prvý od vlaňajšieho novembra a najstrmší od mája 2020, čo odráža ekonomickú a geopolitickú neistotu. Nové objednávky sa pritom znížili najviac za takmer dva roky a dopyt zahraničných klientov výrazne klesol. Zamestnanosť sa tiež znižovala rýchlejším tempom, zatiaľ čo inflačné tlaky sa zintenzívnili, keďže ceny vstupov aj výstupné ceny prudko stúpli na rekordné úrovne v dôsledku nepriaznivých pohybov výmenných kurzov.

Z prieskumu ďalej vyplýva, že PMI sektora služieb v Rusku sa v marci prepadol na 22-mesačné minimum 38,1 bodu z 52,1 bodu v predchádzajúcom mesiaci. Dostal sa tak hlboko pod hranicu 50 bodov.

Minulý týždeň prieskum zase odhalil, že aj výrobná aktivita v Rusku sa v marci znížila, a to najrýchlejšie od začiatku pandémie ochorenia COVID-19. Konkrétne PMI výrobného sektora v marci klesol na 44,1 zo 48,6 bodu vo februári.