Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 5. október 2024Meniny má Viera
< sekcia Ekonomika

Aktivita v ruskom výrobnom sektore zrýchlila v júni tempo rastu

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Index nákupných manažérov S&P Global pre ruský výrobný sektor dosiahol v júni 54,9 bodu oproti májovej hodnote 54,4 bodu.

Moskva 1. júla (TASR) - Aktivita v ruskom výrobnom sektore pokračovala v júni vo výraznom raste, pričom tempo rastu sa ešte zrýchlilo. Naďalej pokračuje vysoký rast nových objednávok a produkcie, uviedla v pondelok spoločnosť S&P Global. Informovali o tom portály RTTNews a tradingeconomics.

Index nákupných manažérov S&P Global pre ruský výrobný sektor dosiahol v júni 54,9 bodu oproti májovej hodnote 54,4 bodu. Znamená to zrýchlenie rastu aktivity v sektore, keďže rast od poklesu oddeľuje hranica 50 bodov. Júnový údaj zároveň predstavuje najvýraznejší rast aktivity vo výrobnom sektore za tri mesiace.

Vývoj v sektore ovplyvnili nové objednávky aj produkcia, ktoré pokračujú vo vysokom raste. Nové objednávky na jednej strane podporuje pokračujúci dopyt na domácom trhu, navyše, prvýkrát za tri mesiace sa zvýšili aj nové exportné objednávky.

Výsledkom je, že produkcia zaznamenala v júni jeden z najvyšších rastov za 7,5 roka. To vedie firmy k zvyšovaniu počtu zamestnancov, pričom tempo vytvárania nových pracovných miest dosiahlo najvyššiu úroveň v histórii meraní.